Räddade djur

AKF:s räddningsoperationer – så här går det till

AKF är Animal Protection Networks partner i Filippinerna. Vi står för ca 12% av deras omsättning. Det kostar i snitt 90 kronor att rädda livet på en hund. AKF har fritagit 800 hundar från slakt, stängt ner 30 slakthus och bidragit till att 80 personer har anhållits.(Siffrorna är från februari 2008).

AKF:s engagerade personal fortsätter att tillsammans med polisen och dess underrättelsetjänst CIDG och med livet som insats rädda hundar från köttindustrin i Filippinerna.

Gemensamma tillslag genomförs mot lokaler där det fastställts att handel med hundkött förekommer, och efter noggranna förundersökningar slår man också till mot hundleveranser till slakthus i särskilt den norra delen av landet. Inledande undersökningar tar veckor eller till och med månader, och för att fastställa att illegal slakt och handel förekommer är AKF:s personal ofta tvungen att besöka lokalerna och till och med låtsas vara potentiella kunder. När misstankarna bekräftats, gör man tillslag i samarbete med nationella och lokala myndigheter, CIDG och polisen.

Scenerna av lidande som möter dessa räddningsoperationer är obeskrivliga. Hundarna fraktas travade i högar i heta varubilar, med rostiga konservburkar fasttryckta runt nosarna för att tysta dem, och frambenen bundna om bakbenen. Många dör på vägen, av törst eller brusten galla som en följd av värmeslag, och vid ankomsten stryps eller klubbas de som överlevt brutalt ned, styckas och tillagas.

  

 

 

 

 

 

 

 

Det finns inga exakta siffror på exakt hur många hundar som varje dag slaktas på grund av grymhet och girighet, men handeln är synnerligen lönsam. AKF:s avslöjanden av de illegala hundhandlarna och deras grymma metoder har dock gjort att toleransen för handeln stadigt minskar. Fram till dags dato har mer än åttio personer anhållits och anklagats för brott mot Djurskyddslagen från 1998, och man har också stängt ned nästan 30 illegala slakthus och matställen. Dessa framgångar, som har inneburit ett avsevärt avbräck i handlarnas lönsamhet, är resultatet av mer än 35 operationer både i de norra och södra delarna av landet.

Samarbetet med CIDG och polisen har inneburit en rad anhållanden i Cabanatuan City, Nueva Ecija, Tuguegarao City, och Cagayan Valley. Många lyckade tillslag med räddade hundar har också genomförts i Pangasinan, Tarlac, Baguio, Bicol, Iloilo och Negros.

Under räddningsaktioner har man också lyckats rädda över 800 hundar, som nu finns på olika hundhem över hela landet, såväl som ett litet, men växande, antal hundar på AKF:s eget räddnings- och rehabiliteringscenter i Capas, Tarlac. AKFs hundhem som nyligen invigdes inhyser nu ca 300 hundar, dock finns plats för 1000 räddade själar.

Utöver dessa tillslag och räddningsinsatser kan AKF genom att koordinera sina insatser med myndigheter och privata organisationer utöka hjälpen till djuren, bland annat genom att sprida sitt vård- och omsorgsarbete och utföra rabiesvaccineringar i utsatta områden.

AKF:s framgångar i Filippinerna

AKF har genom att aktivt samarbeta med regering, organisationer och myndigheter fått möjlighet att bidra till många viktiga förändringar i Filippinierna, bland annat till stiftandet av Djurskyddslagen. AKFs egna jurister har bidragit med synpunkter och råd under arbetet med lagen, och har för att sprida kunskapen och användandet av den också sponsrat dess publicering. Även på regeringsnivå har man börjat lägga vikt vid djurskyddsfrågor; jordbruksministern utfärdade efter ett möte med AKF flera direktiv till berörda myndigheter, bland annat att säkerställa Djurskyddslagens efterlevnad, och att i synnerhet öka insatserna mot den illegala hundköttsindustrin.

Under sommaren 2006 anordnade AKF i samarbete med polismyndigheten, den inhemska köttinspektionen NMIS och departementet för det lokala och nationella styret DILG, seminarier över hela landet. Temat för seminarierna var Djurskyddslagen och lagen gällande transporten av katter och hundar, samt de insatser som krävs för att ingripa och döma efter dem. Seminarierna hade till syfte att utbilda de olika myndigheternas personal om lagarna och deras tillämpning, och att främja ett gott samarbete med olika NGO:er och varandra.

AKF har också ingått ett unikt partnerskap med den ledande djurskyddsorganisationen och Filippinierns scoutkår, med syftet att få ett slut på hundköttshandeln i hela landet. Gemensamt genomför man nu informationskampanjer, seminarier och skolbesök för att öka hela folkets medvetande om djurskyddsfrågor, och AKF kommer också att medverka till scouternas läger och tidning.

Under firandet av antirabiesmånaden i Manilla, hjälpte AKF stadens hundgård att lansera ett adoptionsprojekt med tanken att kunna hitta hem till de många vilda hundar som fångats in, och till de hundar som räddats från kötthandeln. Efter att ha fått all vård och omsorg de behöver, kan de friskaste hundarna väljas ut och få ett nytt hem, vars lämplighet noga undersöks. En av dessa många hundar är Sweet, som räddades, bara 3 månader gammal, från ett slakthus i Baguio City. Många tusen andra hundar varje vecka har inte samma tur. Valpens själfulla ögon och uppförande, mitt i blodbadet, rörde AKF:s ordförandes hjärta, och han adopterade valpen och tog honom till London. Denna hund, och genom honom AKFs arbete, har blivit känd runt hela världen, då han senare av Daily Mail blev utsedd till ”Årets Hund” för sin tankevärda bakgrund.

Drömmen AKF länge hade haft om ett eget djurskyddshem för hemlösa och räddade djur, särskilt hundar, har nu äntligen också blivit verklighet. När rehabiliterings- och räddningscentret i Capas, Tarlac invigdes kunde stadens borgmästare, media, de många besökarna från det privata näringslivet och djurskyddsmyndigheterna enas i glädje och stolthet över detta ambitiösa och viktiga projekt. De fick också se de många lyckliga räddade hundarna på centret. Det finns plats för många fler hundar på centret som, enligt AKFs ordförande Charles Wartenberg, bara är början på de förhoppningar som AKF i framtiden, med fortsatt stöd från djurälskare, kan förverkliga.

På bilden är APNs representant Lou Kockly från Stockholm, med hunden Daren som bor på AKFs hundhem. Daren, liksom alla hundar som bor där, är räddad från ett slakteri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hundar fritagna från slakt i Filippinerna

AKF i Filippinerna, har gjort ytterligare ett tillslag då de räddade hundar från slakt. Hundar som skulle blivit en maträtt, andas nu ut i säkert förvar på AKFs fina räddningscenter. Har de tur kan de adopteras eller till och med hitta tillbaka till sina ägare. Det är vanligt att hundar som har en familj, men som under dagarna strövar fritt på gatorna, blir upplockade av hundhandlare.

 

 

Lobbyframgångar 2011

Ny lag i Filippinerna som stärker hundarnas rätt

APN har stött AKF i FIlippinerna under en längre tid. Vi har även arbetat politiskt opinionsbildande för att stärka hundarnas lagliga rätt där, för att de ska slippas dödas och ätas. Här är ett utdrag ur Lous blogg när hon den 3 maj hade ett möte med den Minister som är ansvarig för lagarna mot hundslakt:

Mina kollegor här nere har jobbat i veckor för att få till ett möte med Secratary of Kagawaran ng Pagsasaka, Hon. Sec. Proceso J. Alcala: deras jordbruksminister. Att få ett möte med en man i så hög position är givetvis skitsvårt på ren svenska.

Emma som sitter med i styrelsen för Animal Protection Network kontaktade Helena Leander, ledamot av Sveriges riksdag, talesperson för djurskyddsfrågor och innehavare av ett hjärta av guld!

Helena skrev ett mycket vänligt och brev till Ministern; Honorary Secretary Proceso J. Alcala där hon uttryckte ogillande och oro över att en lag som tillåter ett sådant grymt förfarande på djur tillåts och uttryckte också sin önskan att se över lagen och överväga mer humana avlivningsmetoder.

Proceso J. Alcala var en ödmjuk man som blev mycket överraskad att jag kommit hela vägen från Sverige för att uttrycka min oro, och att jag dessutom hade med mig ett brev från en Member of parliament gjorde också intryck på honom.

”… det magiska har hänt att Ministern har lagt in en motion för att få lagen annullerad!!

Organisationerna här nere som jobbat med att stoppa lagen har tappat hakan. Det har aldrig någonsin gått så fort att få resultat, och dom säger att det till mycket mycket stor del har att göra med att jag var med och representerade en svensk organisation , och att Riksdagsledamot Helena Leander satt sig in i problematiken och uttryckte sitt ogillande. Och enligt Luis på AKF så bidrog självklart min makalösa charm till att Ministern lyssnade 

Visst är jobbet på fältet mycket mycket viktigt, men politisk påverkan och politiskt arbete är så grundläggande essentiellt. Utan det kan vi inte göra några bestående förändringar.  Sverige har gjort skillnad för väldigt många hundar som på grund av detta slipper gå en mycket fasansfull död till mötes, och för denna bedrift är jag enormt stolt!”.

 

Svenska Lou var med och räddade 49 hundar från slakt

Skrivet av Lou i APN i december 2008:

Att skriva om min dag i Baguio känns svårt… Saker jag såg och upplevde där kommer att orsaka mig mardrömmar länge, men jag kommer i alla fall att försöka.

Kvällen innan var jag hemma hos en vän som bor utanför centret på liten Filippinsk fest så istället för att gå upp 06.00 som jag brukar göra så unnade jag mig en liten sovmorgon och tänkte inte gå upp förrän åtta. Men den planen gick i stöpet.

Jazz, den operativa chefen kom in på mitt rum halv åtta och väckte mig:

Lou, Brando called, we are doing operation in Baguio, he found a slaughter house and we need to leave now. You wanna come?

20 minuter senare hade jag duschat, packat och satt i lastbilen som på grund av detta hade övertäckta sidor så att det inte var för uppenbart vilka vi var och vad vi gjorde där. Resan till Baguio tar 5,5 timmar och framme där åkte vi till myndigheten som inspekterar köttindustrin. Där mötte vi Brando och gick igenom planen.

Där fick vi presentera vår plan för en polisinspektör som jobbat många år med detta, han är lite av en legend i Baguio och kallas för Agila som är Filippino för örn. En otroligt häftig kriminalinspektör som med humor och ett sorts clint-estwood-lugn ledde operationen. Han tyckte att vår plan var bra och att Brando gjort en lysande förundersökning så vi fick grönt ljus. Från polisen åkte vi direkt till platsen där slakthuset fanns. Jag trodde att vi skulle få tid att planera, byta om och förbereda oss innan, men den tiden fanns inte. Nu var det bråttom. Ett illamående malde i magen och jag var rätt skraj för vad jag skulle få bevittna.

Poliserna, veterinärerna, köttinspektören, jag, Jazz, hundskötarna och ett kamerateam från ett TV-bolag åkte till platsen som låg ungefär 7km från polisstationen. Först på plats var poliserna och vakterna men slaktarna och ägaren såg när dom kom och flydde genom djungeln. När platsen var säkrad fick vi komma fram.

Vi parkerade vid ett hus där en familj bodde, på baksidan fanns in stig in i en djungel och ungefär 150 meter in i djungeln fanns en glänta. Man kände när man närmade sig för lukten var bland det värsta jag någonsin känt. Lukten, som kallas slaughter-house-smell är obeskrivbar och en blandning av blod, avföring, urin, ruttet kött och självdöda djur. Smaskigt va? Där framme fanns två burar med hundar som låg på varandra, huller om buller. Dom hade inte ätit eller druckit på omkring en vecka och deras munnar var så hårt hopbundna med snöre att dom flesta blödde. Marken var täckt av blod, och hundarna var helt paralyserade.

Först dokumentation och intervju med TV-teamet. Jag minns inte ens vad jag sa för att jag var så chockad, men jag kom med på sex-nyheterna här på Filippinerna så något intressant måste det ha varit. Sedan var vi tvungna att vänta på godkännande från en domare att få ha sönder burarna och sedan började jobbet med att försöka rädda dessa livrädda, torterade hundar.

Vi klippte upp burarna och en efter en lyftes de upp och bars bort till bilen. Några var katatoniska, några mycket aggressiva och alla fullkomligt livrädda. Rädda hundar är farliga hundar. När de kom till lastbilen var det en snabb veterinärkontroll, klippa bort deras smärtsamma munkorgar och ge dem vatten med energitillskott i. Att klippa bort nylonsnören som skär in en centimeter i köttet är mycket smärtsamt och många hundar slogs för sitt liv så mina armar var fullkomligt sönderrivna när vi var klara. 49 hundar räddade vi… 49 magra, rädda, torterade och uttorkade små liv.

Sedan var det bråttom, vi måste bort från platsen innan förövarna kommer tillbaka då de kan vara mycket farliga, så i ilfart hoppade vi in i bilarna och körde till polisstationen.

Väl där, när jag stod inomhus och tittade ner på mina kläder fattade jag vad som hänt. Jag var täckt av blod, lera och en massa andra mindre mysiga substanser och luktade som ett slakthus. Mina armar blödde och jag var genomsvettig och kände mig yr och vinglig. Jag hade den känslan som man har om man varit ute på sjön länge och kliver iland. Fast man vet att man står på solid mark så känner man hur marken gungar under ens fötter.

Turn on the news, sa dom, och inslaget visades… Jag var så chockad att min första reaktion var att jag var imponerad att dom stavade mitt namn rätt i inslaget.

Sedan tog det ungefär 2 timmar på polisstationen att skriva rapporten och förbereda åtalet mot ägaren till slakthuset. Jag satt med Inspektör Agila och pratade och lyssnade och allt fick sjunka in. Han tog fram en flaska vin och bjöd oss på för att fira en lyckad insats och utanför dörren stod en lastbil med 49 hundar… 49 liv.

In på polisstationen kom en katt och tiggde mat. Den brukade stryka runt stationen och dom kallade det skämtsamt för poliskatten. När jag tittade närmare blev jag förfärad… Ur ett öppet sår vid pungen hängde en blodig köttslamsa ut. Jag påpekade att katten behövde kirurgi och Polisinspektören gav mig katten i present för en god insats.

Rapporten blev godkänd och vi började vår färd ner mot centret. 5,5 timmar i skumpande lastbil genom natten. Framme så lastade vi av hundarna, gav dem mat och kollade om någon var väldigt akut. En var illa däran och lades på intensivvård med dropp direkt. I över ett dygn kämpade den lilla hunden för sitt liv, men tillståndet blev värre och vi förlorade den kampen.

Sedan kom jag upp till lägenheten och fick äntligen ta av mig mina kläder som luktade värre än jag kan beskriva! Jag fick ta en dusch och jag fick gråta ut. Jag fick också sova i nästan tre timmar, sedan var det dags att kliva upp.

Först opererades katten som vi självklart döpte till Agila. Det visade sig att någon försökt kastrera den så ena testikeln var borta men sädesledaren och insidan av pungen hängde ut ur såret och mycket vävnad var rutten. Doc Roland och Doc Jan opererade och nu mår den som en prins igen. Den måste ha haft fruktansvärd smärta!

Med 48 livrädda hundar utöver centrets övriga drygt 350 hundar så har vi att göra. Fortfarande är läget kritiskt för två av dem som har drabbats extra illa. En av den, en hund som jag döpt till Bowan (Måne på Filippino) har förutom öppna sår överallt bitit av sin egen tunga. Detta händer ibland när man binder om nosen hårt med nylonsnöre så som om gör med hundarna. Att se en hund med halva tungan borta försöka dricka vatten fastän smärtan gör att den rycker till varje gång den försöker öppna munnen är fruktansvärt.

För mer info, se: http://apn.blogg.se/2008/december/besok-i-ett-slaughter-house.html

49 hundar räddade från slakt

Pressmeddelande från vår partner AKF gällande räddningsaktion av 49 hundar:

(december 2008)

Baguio City – Nu har ätarna av hundkött här i Baguio City och La-Trinidad Benguet definitivt tvingats till ett tidigt juluppehåll. Med gemensamma krafter har Criminal Investigation and Detection Group (CDIG), National Meat Inspection Service (NMIS), Animal Kingdom Foundation och Animal Protection Network- Sverige lyckats slå till mot ett illegalt hundslakteri i Bry. Alapang La-Trinidad, Benguet och därmed räddat 49 levande hundar från att bli slaktade för mänsklig konsumtion.

Slakteriet ligger i ett öppet område vid en bergssluttning i Barangay Alapang. Eftersom det växer buskar runt själva platsen kunde hundhandlaren dock snabbt upptäcka den inkommande styrkan på väg mot hans illegala slakteri, och på så vis undvika arrestering.

Undersökningar kom att visa att slakteriet sköttes av ”Ador” Layno, känd illegal hundhandlare i Baguio City och La-Trinidad, Benguet. Animal Kingdom Foundation har även tidigare genomfört räddningsaktioner mot Layno.

”Kampen är inte över än, vi ska jaga denna hundhandlare, anmälningar om brott mot Lagen för djurs välfärd (R.A 8485) och Anti-Rabies lagen (R.A 9482) kommer fortfarande att ligga på Ador Layno”, säger Brando Gegway, senior researcher vid AKF.

Handel med hundar medför idag ett mycket hårt straff, tack vare den nya Anti-Rabies lagen, eller R.A. 9482, från 2007. Under sektion 11 slås det fast att handel med hundar för mänsklig konsumtion ska straffas med P5000;00 per hund och fängelse i ett till fyra år.

Efter att Brando Gegway fått information om att det fanns hundslakterier som bedrev verksamhet i området sattes slakteriet under övervakning.

“Jag fick det bekräftat en tidig morgon omkring kl. 4:30. När jag gick längs vägen framför Beneco i Alapang mötte jag en skåpbil, och när den passerade förbi började alla hundarna skälla unisont medan bilen fortsatte mot Baguio City, berättar Gegway.

Lou Kockly, medlem av Animal Protection Network i Sverige, fördömer detta illegala handlande. ”Jag kan bara inte föreställa mig att man serverar filippinare dessa underbara varelser. Detta är djur som bara vill ge villkorslös kärlek till människor, och det kommer de att göra bara de får chansen”, understryker hon.

Människor som äter hundkött bör vara mycket observanta mot den mat de äter. Det syntes tydligt att de här hundarna led av hudsjukdomar och andra sjukdomar. Är det verkligen sådan mat de vill ha? Jag tror inte det, varnar Lou.

Samtliga räddade hundar fördes till Animal Kingdom Foundations räddningscenter vid Cub-cub Capas, Tarlac för rehabilitering.

Fler hundar räddade från slakt och två personer inför rätta

AKF räddade 18 hundar vid razzia i Ecija, Filippinerna

(augusti 2008)

Efter en lyckad aktion i Baguio City, gjorde AKF tillsammans med en djurrättsgrupp på tisdagen ytterligare en razzia mot en hundhandlare i Jean, Nueva Ecija.

Ett kortvarigt dödläge uppstod då teamet blev blockerade av polismän och borgmästaren, då de skulle föra iväg hundarna, samt de misstänkta. Teamet fick lov att gå efter bara en förhandling. Borgmästarens team förklarade att de råkat vara i krokarna där razzian ägt rum, på grund av att de haft en pågående spaning där och att de endast ville se hur läget stod till.

Det sammansatta teamet från National Bureau of Investigation-Clark i Pampagna ledda under handledande agenten Sarafin Gil och Animal Kingdom Foundation, lett av Charles Wartenberg, OIC Greg S Quimpo och senior forskaren Brando Gegway, dånade ner i de illegala hundhandlarnas tillhåll.

Juanito Jalova, alias Ento, 60 år, och hans svärson Renato Quijano, alias Atoy, 40 år, båda bosatta i Bgy Langla arresterades. Teamet beslagtog 18 hundar som skulle blivit levererade till en köpare.

De båda fördes först till NBI:s kontor i Clark och sedan, morgonen därpå till Cabantuan och sen till Nueva Ecija. De misstänkta blev anklagade för brott mot Anti Rabies lagen från 2007, en lag som tvingar på tunga straff för kötthandlare inklusive fängelse i fyra år, samt böter på P5,000 för varje hund hittade i deras beslag.

De misstänkta har handlat med hundar under flera år, eftersom att det var deras familje- affärsverksamhet. Jalovas barn var skyldiga till att ha köpt hundar från närliggande kommunen Nueva Ecija och Balacan.

De räddade hundarna togs till AKF:s räddningscenter i Tarlac för att rehabiliteras.

 

Meddelande från Greg S. Quimpo ang tillslaget i Baguio

http://www.journal.com.ph/index.php?issue=2008-07-28&sec=8&aid=68096

Ovanstående länk är färska nyheter från verksamheten i Baguio City (27 juli, 2008)och som också synts i två nationella tidningar i dag (Peoples journal och Tonight). Vi planerar att ha hela historien utskickad på IWCT’s webbplats samt på våra, innan några nyheter från andra grupper för djurs välbefinnande kommer ut i nyheterna lokalt eller utomlands om RA9482. Jag kommer att skicka länken till APN och andra grupper som vi har partnerskap med så att de kan sprida ut det också.

Hej, AKF vänner:

God dag!

Detta är ett historiskt ögonblick, inte bara för AKF utan för djurskyddsfrågor i hela världen. Vänligen posta länken till era hemsidor eller led alla du känner till historien. Om jag får tillägga, att de tillämpningsföreskrifter och förordning av den nya lagen (RA9482-byrån för rabies Act av 2007) trädde i kraft den dag dessa åtgärder har förekommit (se nedan).

Operationen var uppdelad i två:

Jag & Brando på marknaden vid sidan av en offentlig park där betalning till hundhandlare inträffade. Vi fick sammanlagt mer eller mindre 257 kilo hundkött och skickade 7 hundhandlare till fängelse i går. 2 av dessa är kvinnor (jag bevittnade personligen när de leddes till sina celler).

Fler nyheter framöver!

Allt för vår sak!

Greg S. Quimpo

OIC

AKF

AKF beslagtar slaktade hundar i tillslag i Baguio

Animal Kingdom Foundation Inc, en London-baserad djurrättsorganisation, tog kampen mot djurmissbruk till en högre nivå för samtidiga tillslag och hund-handlare i Baguio City i går, dagen när anti-rabies lagen trädde i kraft.

Vid 7:30 am, gjorde gruppen, tillsammans med medlemmar i den nationella köttbesiktningen, brottsundersökningsenheten Detection samt AKF:s researcher Brando D. Gegway, tillslag vid Baguio’s offentliga marknad och arresterade flera hundköttsäljare och en hundhandlare.

George Quimpo, ansvarig tjänsteman för AKF sade att de misstänkta nu finns i förvar hos polisen i Baguio City. Handlarna kommer att åtalas för brott mot RA 9482 eller den filippinska Anti-Rabies lagen, och då särskilt för avsnitt 7 som förbjuder handel med hundkött. De misstänkta identifierades som Pio Montano, 38 och Nelson Patacsil, 27, som hade sju slaktade hundar; Brayn Angala, 19, med fyra slaktade hundar och Jovito Corpus, 42, med tre döda hundar.

"Vi hoppas kunna visa hundhandlare att vi är seriösa i vår kampanj mot hundköttshandel”, säger Quimpo och att ” den nya lagen är tuffare än den tidigare.” <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

"Jämfört med Djurskyddslagstiftningen eller R.A. 8485, kräver lagen hårdare straff och under avsnitt elva sägs det att alla personer som finnes skyldiga till kötthandel kommer att bötfällas P5,000,00 per hund och kan komma att få fängelse i ett till fyra år, " säger Gegway.

Den senaste AKFI-operationen, är ett testfall för den lag som trädde i kraft i dag. Närmare föreskrifter och riktlinjer eller IRR offentliggjordes den 15 juli och avslutades den 26 juli, dvs efter två veckors publicering, var lagen klar att genomföras, sade han.

"Animal Kingdom Foundation, en av sponsorerna för lagen, planerade att utföra ett testfall i Baguio för att utmana den politiska viljan hos berörda tjänstemän i staden. Det har hittills funnits mycket hundkött på de allmänna marknaderna runt om i Baguio och förhoppningsvis kommer detta att väcka myndigheterna så att det blir ett slut på försäljningen av hundkött här.", säger Quimpo.

Detta är inte ”anoverpower de Cordillera” kultur där de flesta människorna insisterar på att äta hundkött är en tradition i regionen. Det handlar om att skydda människors hälsa på grund av den höga risken för rabies som tas när man äter hundkött, sade han.

De 258 kilo slaktade hundar har förts till NMIS förening för att avlägsnas.

AKFI, en registrerad djurskyddsgrupp i landet, har gått i spetsen för en kampanj mot grymhet mot hundar, och har räddat hundar i nästan sex år nu. Beväpnad med Animal Welfare Act av 1998 (RA 8485), är de ledande för räddningsinsatserna i landet. De två hektar stora räddningscentret i Capas, Tarlac innefattar för närvarande 300 räddade hundar.

AKF stoppar dödsskjutning av hundar i Bohol!

Efter att ha fått in flera alarmerande rapporter om att polisen i kommunen Duero på ön Bohol skulle vara sysselsatta med att skjuta ihjäl lösa hundar på stadens gator, begav sig ett undersökningsteam från AKF omgående till platsen för att undersöka om detta verkligen försiggick, och i så fall omedelbart försöka få ett stopp på avskyvärdheterna.

Vid ankomsten till Tagbilaran, öns huvudstad, mötte gruppen från AKF upp med distriktets chefsveterinär och hennes personal för att ta diskutera rapporterna och ta fram en handlingsplan, och dagen därpå begav sig hela gruppen till Duero, 75 kilometer bort för att undersöka problemet närmare. Väl på plats kontaktades man genast av flera av de människor som skickat in rapporter, samt av vittnen, som alla kunde berätta vad som pågick.

För att försöka hitta en lösning organiserade områdets borgmästare ett möte mellan polischefen och de av hans män som varit involverade i dödsskjutningarna, distriktsveterinären samt de vittnen som trätt fram. Som utomstående part utsågs AKF:s ansvarige för externa frågor, Luis Buenaflor, till att döma i frågan. Efter en mycket upprörd debatt klarlades dels att polisen verkligen utförde dödskjutningar av hundar i området, men att man dessutom brustit i kontroller och tillvägagångssätt, och därför inte kunde fastställa om hundarna som skjutits var gatuhundar eller husdjur.

Polischefen medgav slutligen, liksom borgmästaren, att polisen inte hållit sig till de korrekta procedurerna för kontrollen av gatuhundarna, och de bad båda de klagande om ursäkt. De klagande å sin sida godtog ursäkterna och lovade att i fortsättningen hålla efter sina hundar bättre. Så lyckades man till slut lösa problemet till det bästa för alla parter.

Månatlig rapport (06 juni) – från: Brando D. Gegway, AKF Senior Researcher

Denna månatliga rapport består av de åtaganden som gjorts i juni 2008 och handlar främst om bevakningen rörande  hund- och hundköttshandlarna här i Baguio City,  om det senaste regionsmötet  gällande den nya lagen Anti-Rabies här i Cordillera samt om en räddningsoperation i Laoag City, Ilocos Norte..

Bevakning

Jag ( och alla av oss) gick in med hjärta och själ när vi fick det första fallet och testa visdomen av den nya lagen Anti Rabies eller RA 9482. Jag använde all min vaktstyrka till att bevaka varje steg som de illegala hundhandlarna tog när de levererade hundkött till de allmänna marknaderna och restaurangerna i Baguio City. Baguio, känd som hjärtat av illegal hundköttshandel har fram tills nu öppet blomstrat framför ögonen på regeringen som har i uppdrag att genomföra den nya lagen Animal Welfare Law, eller RA 8485.  Genomförandet av den hårdare lagen kommer att testa den politiska viljan hos de officiella tjänstemännen i staden.

Under min senaste bevakning blev jag mycket orolig då jag upptäckte att fordonen som levererar hundköttet i staden har bytt lokalisering och avlossningsplatser. Tidigare använde de Maharlika’s parkeringsplats. Det var där dom lastade av varorna som skulle till Baguios marknad innan de levererade resten till restaurangerna.  Om den nya lagen hade varit färdig tidigare kunde det stället blivit den bästa räddningsoperationsplatsen eftersom köttet hade kunnat tagits tillvara innan det nådde marknaden eller restaurangen.  Nu har jag fått reda på att varorna levereras till restaurangerna först, innan marknaden och ibland kan det vara så att varorna levereras till båda på samma gång, under samma tider.  Problemen i denna situation är för det första att det inte finns några bestämda avlastningsplaster och för det andra så har fordonen som levererar varorna inget regelbundet schema vilket alla identifierade fordon tidigare hade, varje dag.

Som till exempel fallet med Rosalie Selga med hennes fordon AYG571. Jag hade bevakat henne under vissa datum i juni och hennes killar lastade ut varorna på Magsaysay Road den 10e juni och hyrde en kärra för att leverera köttet till marknaden.  Det sista jag såg av Rosalie Selga var den 27 juni när hon lastade av i Lakandula innan marknaden. Eftersom schemat är oförutsägbart så letade jag efter henne dagen därpå i förhoppningar att hon skulle ha med varor och såg henne i Baguio City. Tidigt på morgonen försökte jag bevaka La- Union Highway, som leder till Baguio men såg inget.

Beträffande Bugayong med leveransfordon XAA 373 och AVW671, så kör han enligt sin tidtabell, från 5.30 fram till 8.30 på morgonen. Han brukar lasta av i Lakandula eller vid Malcom Square.

Andor Layno har återigen setts i Baguio City med sin bil UEN 855 när han kört några leveranser. Hans färdväg för leveranser är vanligtvis till Lakandula, marknaden via Magsaysay och sedan till La Trinidad.

Fordonet WLU 451 som påstås ha ägt av Cabiles är nästan också på regelbunden basis. Rutten för leverans är Lakandula till marknaden. Det slakteri där det kommer ifrån är ännu inte upptäckt men några tips säger att det är från Asingan Pangasinan.

För dessa nya upptäckter har jag en annan plan för att genomföra operationen.

Prioritet är Selga-fallet. Jag har mycket att ta itu med för att få en rättegång, men det bästa vore att iscensätta en avlastningsplats för Selga och försöka få henne att prioritera min order och leverera den innan de andra.   UEN 855, WLU 451 och XAA 373 kunde vänta på sina respektive lossningsområden för operation. Marknaden skulle vara  plan B när alla charkuteriprodukter redan levererats dit. För slakt från Layno i Alapang och Bugayong i Mapandan rekommenderas en husrannsakningsordersoperation starkt.

Det regionala Anti-Rabies mötet

I mitten av denna månaden hade jordbruksdepartementet (CAR) det regionala Anti-Rabies mötet i Baguio City. Jag har alltid varit företrädare för AKF under möten som detta i den regionen.  Det är ett sätt att upprätthålla relationen vi skapade med förmedlingen som inrättade RA8485.

Under mötet rapporterade provinsiella veterinärer om positiva rabies fall (hundbett) i sina respektive provinser. Ett av de alarmerande fallen är rabies i Mt. Provinsen. Under första halvåret rapporterades 16 positiva rabiesfall, de flesta i kommunerna Sagada och Bauko. Man bad om rabiesvaccin från AKF eller hjälp med genomförandet av vaccinering mot rabies, speciellt i Sagada -kommunen.  Det skulle kunna vara ett bra sätt att få turism på vår sida. Sagada är ett turistmål och att bedriva rabiesvaccinering här skulle kunna bidra till att förhindra hundbett för turister som besöker kommunen.  Det hände i Pagudpud Ilocos Sur där en japan dog efter att ha blivit biten av en rabiessmittad hund.

Laou Dog räddningsoperation

19 juni 2008 kallade DR Loida Valenzuela efter min hjälp då deras karantän hade hejdat en van med 22 hundar. Efter en kontroll av denna information vidarebefordrade jag det till Loag Provincial Vet, som är ett av våra åtaganden, som tar hand om hundar som dessa.  Då vi inte hade några lediga lastbilar tog jag beslutet att hyra ett fordon som skulle användas som transport för hundarna.  På vägen till Loag instruerad jag DR Valenzuela att öppna fönstrena och ha luftkonditioneringen igång för att undvika kvävning.

När vi kom fram kontrollerade jag omedelbart hundarna. Tråkigt nog hade nästan alla dött av kvävning, vissa för kanske endast en timme sedan eftersom deras kroppar fortfarande var varma. På grund av denna situation föreslog jag att vi skulle bränna kropparna. Bara två hundar hade lyckats överleva och Provincial Vets bestämde sig för att adoptera dem som en hågkomst av det första fallet under RA8485.

Den arresterade hundhandlaren var Antonio Vicencio Bry, Taleb Bantay Ilocos Sur. Han lastade en van med skyltnummer XKD371. Detta var en slakt som jag för AKFs drift 2006 jobbade med men som förstördes när 5 män omgav mig.  Under förhör bad Antonios son mig om en tjänst, att få gå hem före oss, men jag bad PSI Oliver Abayan att hålla de människor som var där för att besöka den misstänkte. Det var bara en fråga om vår säkerthet.

Deras slakthus är i Barangay Taleb i Batay, framför bron där reparationer görs. Om ett fordon saktar in för att nå sin plats har jag bett polisen att hålla dem en i en timme så att vi kan passera deras område innan de anländer.

 

1. Polisen vid gripandet. 2. Några av de hundar som dog pga kvävning. 3. Jag känner av eventuella överlevande. Jag sätter noga på några tillfälliga koppel. 4. Två av de ensamma överlevande. 5, 6. Brännande av hundarna för att vara säker på att de inte hamnar i hundhandlarnas händer. För att göra det lättare häller jag på lite bensin.

Transport beslagtagen med hundar påväg till slakt!

Filippinerna

Tarlac – ytterligare ett fall av missförhållande av djur, två stycken illegala hund- kötts handlare arresterades och 70 hundar, som skulle slaktas, blev räddade i Santiago.

Endast 13 av de räddade hundarna överlevde den svåra pärsen av kramper de fått i de provisoriska burarna.

The Animal Kingdom Foundation Inc, en djurrättsgrupp, rapporterade omedelbart händelsen.

De Guzman, berättar att hundarna hittades i en van på väg mot Baguio City. Han berättar vidare att hundarna var placerade i burar av trä.

Hans män gick fram till bilen för att göra en rutinkoll. Paret i bilen saknade tillstånd att transportera djur.

De beslagtagna djuren överlämnades till Animal Kingdom Foundation Rescue Center.  De Guzman berättar att vissa av hundarna var mycket sjuka, somliga döende och att de alla var uttorkade och törstiga.

De misstänkta förövarna togs in polisstationen och dömdes för att det brutit lagen mot djurs välfärd.

Under tiden berättade chefen för AKFI i en intervju att endast 13 av de 70 hundarna som beslagtagits överlevt. En av hundarna som dog var gravid.

Vidare berättar hon att de hundar som överlevt nu gick igenom en massiv behandling och veterinärerna på AKFI tror inte att hundarna har liten chans att överleva.

Slutligen berättar hon att de hundar som klarar sig igenom behandlingen och får tillbaka sina krafter ska adopteras bort, vissa av hundarna har blivit kidnappade och deras ägare kan komma att kräva tillbaka dem.

Just nu är det sammanlagt 290 hundar som bor på härbärget.

Regeringen, inklusive de aktörer som stadgar lagar får fortsatt kritik från djurrättsgrupper för att de ignorerar en världsomspännande vädjan till Filippinerna att sluta med hundhandeln.

Hundarna ligger uppradade på AKF:s center på Filippinerna. Olycklingtvis överlevde bara 13 av de 70 hundarna.

Fritagning av hundar från olagliga slakterier

Vår partner i Asien, Animal Kingdom Foundation arbetar med det farliga jobbet att frita hundar från illegala slakterier. För ca 90 kronor per hund kan Animal Protection Network bidra till att en hund slipper slaktas, och istället får komma till AKFs shelter utanför Manilla. I priset ingår även rättegång mot de skyldiga. Det kostar samma summa att hålla en hund på centret per månad, med mat, veterinärvård osv.

 

Flera hundar får återse sina ägare, eftersom det inte är ovanligt att husdjur stjäls för att sedan säljas till hundslakterier.

Vad tuffa killar gör mot valpar, Philippine Daily Inquirer

Den här artikeln om AKF och om problemet med hundslakt, som publicerades i en ledande Filippinsk dagstidning i april 2008, säger väldigt mycket om varför det är så viktigt att vi stödjer AKF. Det är så sant som det är sagt, som artikeln uppmanar nedan "Ät inte hundkött för att bevisa att du är en man. Det krävs mer mod att rädda ett djur än att döda ett".

 

 

Vad tuffa killar gör mot valpar

Av Serena Madrigal Gelb, Philippine Daily Inquirer, 04/01/2008

MANILA,Filippinerna — Visste du att cirka 2000 hundar blir slaktade varje år för Pulutan ? Jag var medveten om att man konsumerade hundkött i vissa regioner på Filippinerna, kanske som en del av den lokala sedvänja eller som en ritual. Men det är en romantiserad syn på situationen. Suzanne Llanares från the Animal Kingdom Foundation(AKF) menar att illegal hundkött handel är en miljard- peso industri i vårt land och den har inget med den lokala kulturen att göra.

Män på trehjulingar åker runt på bakgatorna av södra Luzon i provinser som Laguna, och frågar om det finns valpar till salu från de lokala husdjursägarna. Många av husdjursägarna blir då glada när de kan sälja deras oväntade valpar eller hundar för 100 peso per styck. När de väl är hämtade, lämnas hundarna över till en mellanhand som transporterar dem mitt i natten för att undvika att polisen upptäcker dem. Hundarna packas trångt in i en jeep eller någon form av lastbil. Många av de hundar som räddats har hittats med benen bundna med hönsnät och med munkorg av rostiga plåtburkar, för att hindra dem från att skälla, bitas eller riva varandra. Många kvävs till döds.

 

Dålig hälsa

De valpar som överlever resan skuffas in i rissäckar för att senare klubbas ner av kocken. Det är på detta sätt de mördas. Ibland lägger handlarna på Baquio marknaden i två eller tre hundar per säck. Köttet säljs till ett pris av 95 peso per halvkilo. Llanares säger att de flesta hundar som räddas av AKF har mycket dålig hälsa då de lider av skabb, mask och till och med rabies vilket kräver karantän eftersom rabies har hög smittrisk och kan leda till döden. Samvetslösa handlare kontrollerar dock aldrig köttet som de säljer. Vår regering ger heller inte uppdrag till hälsoinspektörer att granska köttets kvalitet. Hundrabies kan smittas till andra arter, även till människor. Låt detta fungera som en varning till de som gillar att äta sitt hundkött rått – speciellt ”kinilaw na utak” hundhjärnor som är lätt marinerade i kokosvinäger. Eftersom rabies smittar via saliv så är packandet av sjuka hundar i en jeep en klar hälsorisk. Ibland har AKF volontärerna hittat över 100 hundar som proppats in i en enda jeep. Den aktuella djurhälsolagen lider av ett kryphål. Det är illegalt att slakta hundar, men det är inte illegalt att sälja eller äta hundkött. Och det finns inga lagar som reglerar kvaliteten på köttet som säljs.

 

 

58 hundar räddade från slakt

Animal Kingdom Foundation (AKF) var en het eftermiddag i juli 2007 på väg till en ”pet awareness festival” när de blev kontaktade av polisen som hade konfiskerat en van fullastad med hundar på väg till slakt i Vigan City Bantay, som är ett center för handel med hundkött. Hundslakt är illegal i Filippinerna, och i februari 2007 stärktes reglerna ytterligare. Våra Filippinska vänner har länge haft kontakt med polis och utbildat dem i fritagning av hundar på väg till slakt. Polisen har nu till och med börjat göra egna tillslag. Tidigare gjorde polisen endast tillslag tillsammans med AKF (ofta med ett mindre ekonomiskt bidrag i utbyte). Per telefon instruerade AKF polisen att öppna alla dörrar och fönster i vanen så att hundarna inte skulle kvävas i hettan, och man tillkallade en veterinär som skulle undersöka hundarna. AKF anlände till platsen ett par timmar senare och polisen hade öppnat fönster och dörrar till vanen. 58 unghundar, några bara små valpar, trängdes i vanen – och alla var vid liv. Med veterinärs assistans undersökte AKFs team hundarna till kl två på morgonen, och därefter kunde hundarna förflyttas till AKFs räddningscenter. Där finns de nu tillgängliga för adoption. Att dessa 58 hundar kunde räddas är ett direkt resultat av AKFs utbildningsprogram av poliser i de områden där hundslakt är frekvent. Poliserna som gjorde konfiskeringen deltog på ett seminarium som AKF höll i Vigan City tidigare i år. Under det här tillslaget räddades inte bara hundarna; gärningsmännen Richard Maravilia och Rosano Del Rosario blev också arresterade.

 

Se filmen från en hundtransport i Filippinerna; http://video.hsus.org/?skin=oneclip&fr_story=c9d83f5ec8f842e05b48dccb291ca78f26b422eb&rf=ev&autoplay=true.

 

Rapport från Filippinerna i februari 2007. 100 hundar räddade från slakt.

Filippinerna: 100 hundar räddade från slakt

Animal Protection Networks partner AKF i Filippinerna gjorde ett stort tillslag mot en transport med hundar på väg till ett illegalt slakteri. De räddade 100 hundar från slakt – endast fyra dog. Så de övriga 96 hundarna är nu på AKFs center. Vanligtvis brukar ca 40% av hundarna inte överleva transporten. Med tanke på hur tillitsfulla och vänliga hundarna var, efter de återhämtat sig, gissade AKF att merparten av dem var husdjur som blivit stulna.

Engelska BBC var på plats. Hundslaktarna sa att senaste tidens tillslag och medieuppmärksamhet har påverkat deras verksamhet negativt.

APN stödjer AKF med 4500 kronor i månaden. Det kostar AKF ungefär 90 kronor att rädda hund från ett tillslag – då ingår även rättegångskostnad mot de skyldiga. Det kostar även AKF ca 90 kronor per hund i månaden att inhysa en hund på sitt center (inklusive veterinär, mat och övrig omvårdnad). AKF behöver vårt stöd extra mycket nu, eftersom de håller på att bygga upp sitt center för räddade hundar, som invigdes i juli 2006.

Läs mer här: http://www.animalprotection.se/index.php?id=15&tx_ttnews[pointer]=1&tx_ttnews[tt_news]=62&tx_ttnews[backPid]=10&cHash=b381ec7e31

Rapporten från Animal Protection Networks partner Filippinerna:

(Nedan listas de olika projekt Animal Protection Network stödjer i Filippinerna).

I slutet på juli 2006 räddade Animal Protection Network hundar som var på väg till slakt: med hjälp av Animal Protection Networks ekonomiska support gjorde vår partner Animal Kingdom Foundation ett nyligen ett tillslag mot illegal hundhandel i Filippinerna.

Det kostar ungefär 90 svenska kronor att rädda en hund från slakt, inklusive en mindre summa till polisens bensin för att den ska medverka vid tillslaget samt pengar till rättegång för hundhandlarna.

 

 

 

 

De sexton hundarna fördes till AKFs nya center efter att de räddats. Här kommer de att få vård och rehabilitering.

 

 

 

I slutet på juli 2006 gjorde Animal Kingdom Foundation tillsammans med Filippinsk polis ett tillslag i Tuguegarao, tolv timmars bilfärd utanför Manilla. De beslagtog sexton hundar, av två av polisen kända hundkötthandlare. De två männen transporterade hundarna på ett bilflak, där de låg packade i säckar med konservburkar runt nosen.

 

 

 

 

En av de få hundar som kommer att räddas – ca 100 000 hundar slaktas varje år i Filippinerna

 

 

 

Hundarna var på väg till ett slakteri. Männen kommer nu att ställas inför rätta. De sexton hundarna var rädda, törstiga och överhettade när de räddades. De har nu kommit till Animal Kingdom Foundations hundcenter. Här kommer de att få vård och rehabilitering. Centret håller just nu på att byggas och kommer att kunna vara hem för tusen hundar i framtiden.

 

 

 

De sexton hundarna vid tillslaget lastas ur säckarna som de ligger i.

 

 

 

 

"Jag upphör aldrig att chockas över de bilder och rapporter som Animal Kingdom Foundation skickar till oss. Det gör ont i hjärtat att se dessa försvarslösa hundar ligga med konservburkar runt nosen och benen hårt ihopbundna med rep. Skräcken lyser i deras ögon. de förtjänar ett så mycket bättre öde än att säljas för några kronor kilot, för att någon ska äta upp dem. Det kostar AKF ungefär 90 kr att rädda en hund, ju mer pengar som vi kan hjälpa till att samla ihop, ju fler liv kan räddas. Alla pengar vi får av våra medlemmar går oavkortat ner till Asien", säger Anna Almberg, vice ordförande, Animal Protection Network.

 

 

 

 

Grym och onödig hantering

 

 

 

 

De två männen ställs nu inför rätta, enligt Filippinsk "Animal Welfare Law". De båda männen är kända sedan tidigare av polisen. Även om hundhandel är olagligt är det inte något högprioriterat brott av polisen. Därför att det viktigt att AKF finns, så att de kan sätta press på både polis och rättsväsende så att något händer.

 

 

 

 

 

 

 

Här sker anmälan mot de båda männen, direkt efter tillslaget.

 

Projekt 1

Stoppa slakten av hundar

Kostnad: Varje tillslag kostar mellan 3000 och 7000 kr

Märk projektet: AKF, Tillslag mot slakterier

Varje vecka slaktas 2000 hundar illegalt i Filippinerna. Vår samarbetspartner jobbar dygnet runt för att ta reda på var slakten sker så att de tillsammans med polis kan göra tillslag mot slakterierna och rädda hundarna. Varje tillslag kostar 3000-7000 kr. Kostnaden är stor eftersom AKF måste stå för polisens kostnader för resan och även för resan till rättgången, som ibland kan vara många mil bort. Men betalar inte AKF resan och advokatkostnader går hundslaktarna fria.

Ett tillslag kan ske både mot misstänkta illegala slakterier eller mot transporter som AKF vet innehåller hundar.

Bilden är tagen vid ett tillslag mot en transport till ett illegalt slakteri. 44 av de 73 hundarna var redan döda.

 

AKFs egen hundgård – för räddade hundar

Animal Kingdom Foundation invigde sitt eget hundhem i juni 2006 för de hundar som räddats under tillslagen mot slakttransporter och slakterier. Detta var ett resultats av flera års insamlande av pengar och arbetande av att bygga hundgården.

Innan hundgården kunde invigas tog AKF de räddade hundarna till Manillas kommunala hundgård där bara ungefär 5 % placeras vidare. Det var givetvis väldigt sorgligt, men inga andra alternativ fanns. De flesta andra hundar avlivas dessutom där efter en tid, helt i onödan. Antalet bortsprungna hundar är väldigt stort och ungefär 70% av hundarna har chans komma tillbaka till sina ägare. Men hundhemmet är ofta så fullt att hundarna ibland bara får stanna i tre dagar innan de avlivas.

 

Hundvalpen på bilden räddades från ett slakteri vid ett tillslag på Filippinerna. Han hade också turen att placeras vidare till ett riktigt hem. Många av hundarna som slaktas är mellan 4-6 månader och har ganska stora chanser att få ett nytt hem om det finns tid. Med ett eget hundhem i AKFs regi finns nu den möjligheten. Och de hundar som inte blir placerade får stanna kvar resten av sitt liv.

 

Efter allt hårt arbete som ligger bakom tillsagen som räddar hundarna från slakt, så var det hjärtekrossande för AKFs personal att lämna dem till den kommunala hundgården med vetskapen att bara ett fåtal av dem kommer att få ett hem.

Med en egen hundgård får nu hundarna en fristad för resten av sitt liv eller tills de får ett nytt hem.

 

 

 

 

 

 

En 6 månaders valp i ett slakteri som AKF gjorde tillslag mot. Valpen räddades tillsammans med de andra hundarna på slakteriet.