Augusti 2008

Vi har flera goda nyheter att berätta just nu;

Ett historiskt ögonblick inträffade under sommaren i Filippinerna; lagen mot hundslakt skärptes markant. Vår partner AKF är mycket lyckliga. De tror att de nu inom en tioårsperiod helt kommer kunna avskaffa den kommersiella hundhandeln i Filippinerna. Detta är en stor seger.

 

Gallbjörnarnas situation har uppmärksammats i Kina, till stor del tack vare medias fokus på landet i samband med OS. Vår partner i Kina AAF har räddat ett stort antal björnar, och fler kommer att kunna fritas med Kinesiska regeringens hjälp.

 

Sydorea försökte få hundkonsumtion lagligt igen, men tack vare internationella kampanjer, bland annat med hjälp från oss här i Sverige, kommer det att fortsätta vara olagligt att tortera och äta hund där. Åtminstone ett tag till. Vår samarbetspartner i Indien har kunnat initiera och driva ett kattsteriliseringsprojekt, enbart på våra pengar härifrån Sverige. Privatpersoner får komma och sterilisera sina katter gratis på fredagar. HIS Kalimpong Djurskyddscenter (KAS) är det enda i sitt slag, beläget i ett avlägset område vid utlöparen av Östra Himalaya, inte långt från gränserna till Bhutan, Nepal och Tibet. Många av de avlägsna byarna har inte vägar som är farbara med motorfordon, inga sjukhus och ofta inga telefonledningar eller elektricitet. Därför är arbetet från Kalimpong Djurskyddscenter svårt och ovanligt. Det kräver mycket barfota läkarvård med personal och veterinär som tvingas gå eller köra långa sträckor.

 

Jag fick ett brev från en familj som förälskat sig i en smutsig hemlös hund på stranden i Thailand när de var på semester där och sammankopplade dem med vår samarbetspartner på Kho Samui. Den svenska familjen visste att hunden inte skulle överleva länge om de lämnade honom. Hunden Met har nu kommit till Gotland och fått återse havet där igen.

 

Allt ovan gör att det känns viktigare och mer angeläget än någonsin att fortsätta stödja våra partners i Asien. Tack alla medlemmar i Animal Protection Network som är med och räddar liv och skapar en bättre situation för våra fyrfota vänner i Asien.

 

Anna Almberg, ordförande, Animal Protection Network

www.animalprotection.se

 

 

Hundslakt i Filippinerna kan inom några år vara historia

Vår partner AKF i Filippinerna har under flera år arbetat för hårdare straff gällande hundslakt. Deras advokater har varit med att ta fram lagförslaget. Under sommaren 2008 implementerade lagen; RA9482-Anti-rabies Act of 2007, äntligen. Under den tidigare lagen var maxböter för att handla med hundar 5000 pesos som motsvarar ca 750 SEK. Men med den nya lagen är nu minimumböter 5000 pesos för varje hund som handlaren blir tagen med. Generellt så hittas ca 40 hundar vid en raid, vilket skulle blir 200 000 pesos i böter istället för 5000 pesos, alltså en enorm skillnad. Dessutom tillkommer till denna bot också ett års fängelse. Det är alltså inte längre antingen böter eller fängelse, som tidigare, utan både och. Sedan den nya lagen implementerades har AKF fritagit ett större antal hundar och satt flera personer i fängelse. Alltså en stor seger för hundarna som exploateras inom slaktindustrin i Filippinerna. Och ett enormt framsteg för AKF.

Hundar räddade från slakt av AKF: Dessa sex hundar har haft tur och lever bland hundratals andra hundar på AKFs hundhem. Alla ingår i deras adoptionsprogram.

Gallbjörnar i Kina skickar tack till Sverige

Gallindustrin på björnar i Kina och övriga Asien är fruktansvärd, och det finns få ljuspunkter inom det området. En av ljuspunkterna är att AAF, vår partner i Kina, har kunnat frita ett flertal björnar och efter långa förhandlingar med regeringen kommer att kunna köpa fria ett flertal björnar från några av de värsta farmerna. I samarbete med regeringen kommer de farmerna att fråntas sin licens, mot att AAF finansierar att farmarna kan starta en ny affärsverksamhet. Tack vare flera nya medlemmar i Animal Protection Network och flera donationer till björnarna har vi kunnat hjälpa AAF i Kina, med att sponsra flera av de björnar som har blivit räddade och bor på deras rehabiliteringshem i Chengdu. Tack alla ni medlemmar som har varit med och bidragit till att gallbjörnar har kunnat få en andra chans här i livet.

Expressen uppmärksammade nyligen gallbjörnarna i Kina, läs artikeln här: www.expressen.se/nyheter/1.1267875/har-plagas-bjornar-for-potensmedel. (Otäcka bilder förekommer i artikeln.)

Konsumtion av hundkött kommer inte att återlegaliseras i Sydkorea

Vår partner i Sydkorea KAPS e-postade för att tacka oss nyligen! Tack alla ni som skrev till borgmästaren i Seul och protesterade gällande att hundslakt ska bli lagligt igen. De hörsammade alla internationella protester mot detta och det kommer att vara fortsatt olagligt att konsumera hund i Sydkorea.

Katternas status höjs i norra Indien

Animal Protection Network har sedan ett år tillbaka finansierat ett kattsteriliseringsprojekt i Indien via Kalimpong Djurskyddscenter. Flera tusen katter har steriliserats till dags dato. Programmet har varit mycket uppskattat. Detta tack fick vi nyligen från Naveen, veterinären som driver projektet på plats;

“Tusen tack från alla katter, sällskapsdjur och husdjur i de här svårtillgängliga trakterna längs östra Himalayas utlöpare, för all den generösa hjälpen”. //Hälsningar Dr. Naveen på Kalimpong Djurskyddscenter i Indien

 

Här skriver Dr Naveen lite mer om själva projektet:

 

Hur allt tog sin början…

När jag var ute och promenerade i utkanten av Kalimpong i Västbengalen, fick jag till min förskräckelse se hur två små barn lekte vårdslöst med en kattunge. Jag insåg att man måste ta itu med grundproblemet – alltför många katter och för lite kunskap. Lyckligtvis fick jag ett erbjudande från Animal Protection Network som har sin bas i Sverige om att starta ett program för födelsekontroll vid Kalimpong Djurskyddscenter (KAS), en enhet för akuthjälp, och jag accepterade erbjudandet omgående.

 

Överpopulation av katter

Kalimpong har ett stort antal lösspringande katter och det handlar om såväl sällskapskatter som förvildade katter. En honkatt är könsmogen vid 5-7 månaders ålder.

 

Att sprida kunskap

De flesta kattägare är emot kastrering av sina husdjur eftersom de tror att de kan ha en negativ inverkan på deras växande och beteende och att det till och med kan leda till döden. KAS tog itu med såna frågor genom upplysning i ämnet. Det är i själva verket så att kastrering av en honkatt inte bara förhindrar oönskade kullar och eliminerar brunst, utan det eliminerar även risken för livshotande pyometra (livmoderinflammation). Dessutom minskas risken för tumörer i juvren (bröstcancer). Det finns också betydande fördelar med att sterilisera (kastrera) en hankatt. Man har konstaterat att 90% av de steriliserade katterna minskar revirmarkering med urin, det blir färre slagsmål och de springer inte omkring lika mycket.

 

Födelsekontrollprogrammet för katter

KAS startade Animal Birth Control (ABC)-programmet för katter med samma struktur som i det framgångsrika ABC-programmet, med HIS riktlinjer för hur man begränsar en hundpopulation. Hela idén med steriliserings/kastreringsprogrammet bygger på att man ser till att djuren återförs till sina revir med god hälsa efter operationen. För att hålla sig till den principen byggde KAS ett katthem som kunde härbärgera 18 katter, och på så sätt skapa möjlighet att kastrera uppemot 100 katter i månaden. För att sysselsätta katterna så fick de även lämpliga giftfria redskap och leksaker för stimulation och lekar.

 

Projektet blir en succé

Redan från första dagen var de lokala myndigheterna ivrigt delaktiga i projektet. Volontärer hjälpte KAS att hämta eller fånga in katter i specialbyggda fällor.

 

Adoption av kattungar

På KAS kastrerar man kattungar och vaccinerar dem mot rabies, och när de blivit tre månader gamla så flyttas de till adoptionsenheten. Under den här tiden så får de lära sig att umgås med människor/delta i sociala samspel. Varje katt som blir steriliserad och får ett nytt hem blir en ambassadör för projektet vars mål är minska smärta och lidande för dessa underbara och intelligenta varelser.

 

//Dr Naveen, KAS, Indien

 

Här steriliserar underbare veterinären Naveen en katt.

Om en hund – en historia med lyckligt slut

Här är en riktig solskenshistoria skriven av den svenska familjen Litorell:

 

I oktober 2007 åkte vi på en dryg månads semester till Thailand. Tre veckor av den månaden hyrde vi ett hus i en fiskeby som heter Huay Yang, den ligger ca 30 mil söder om Bangkok. På vår första dag på stranden där så träffade vi hunden Met. Smutsig, hungrig och ensam. Han bodde på stranden med två andra hundar. Höll till hos en kvinna som hade ett litet lunchställe på stranden, för att på så sett försöka få lite mat.

 

Met försökte varje dag följa med oss hem, men vågade aldrig riktigt hela vägen fram. Han var väldigt rädd för att kliva in på någon annans hund revir. Dagen kom när vi skulle resa vidare och det var sorgligt att säga adjö och lämna Met. Man tänkte på honom varje dag. När vi kom hem i november och fortfarande funderade över hur han hade det så beslutade vi för att försöka ta hem Met.

 

Efter en hel del letande på internet fann vi en artikel om Animal Protection och hur dom hade hjälpt två hundar efter tsunamin att komma till Sverige. Vi skickade ett mail till Anna om hjälp och fick ett snabbt svar. Hon berättade hur dom hade gått till väga och förmedlade en kontakt med Brigitte Gomm som bedriver hundhemmet Dog Rescue Center Samui på Kho Samui, hon skulle kunna hjälpa oss att få in Met till Tyskland. Brigitte var väldigt vänlig och ville gärna hjälpa oss med Met. Nu återstod det bara att få någon person att vilja åka med Met till Koh Samui från Huay Yang, dit var det ca 25 mil. Det var nog det svåraste i hela projektet att få genomfört. Men efter 5 veckor så lyckades vi få kontakt med Mia och Göran, vilka lägger ner mycket arbete på dom hemlösa hundarna i byn. Paret åkte med Met ner till Koh Samui, dit han kom fram den 20/12 2007. Där fick han stanna i tre månader. Han blev vaccinerad, avmaskad, chippad, kastrerad och blev behandlad för sin skabb. Allt gick inte helt problemfritt hos Brigitte heller. Han blev väldigt sjuk där och det var ingen som visste om han skulle överleva. Men så äntligen den 26/3 2008 kl.16:20 landade Met på Frankfurts flygplats. Efter mycket pappersarbete med olika instanser som tex veterinär och tull, kom han äntligen. Det var en mycket glad hund vi mötte. Det var kallt i Tyskland då så det var nödvändigt med täcke för att inte frysa. Eftersom Met var tvungen att stanna i Tyskland i 120 dagar innan han fick komma in i Sverige, så skulle han få bo på Bärs hundpensionat utanför Köln. Men innan vi lämna Met där fick han bo med oss i några dagar på hotell. Det var första gången Met var inomhus, men han skötte det utmärkt. Rumsren från första stund och säng var även skönt för en fd hemlös strandhund. Så kom till slut dagen när vi fick resa och hämta hem vår älskade hund. Att Met kände igen oss efter fyra månader rådde inget tvivel om. Han var utom sig av glädje. Så efter ca åtta månader är vi tillsammans igen. Met trivs i naturen på Gotland och är nu en älskad familjehund. Och han har fått återse havet. Det var inget tvivel om att han njöt när han fick gå längst med strandkanten tillsammans med oss.

 

1. Met på stranden i Thailand. 2. Met på stranden i Thailand. 3. Met med täcke i Tyskland. 4. Met är lycklig att vara åter med sin familj. 5. Met myser. 6. På promenad med familjen. 7. Hemma på Gotland. 8. Met återser havet. 9. En lycklig hund.

Kommer du att byta emailadress?

I så fall; eposta din nya mailadress till oss så att vi kan fortsätta skicka dig nyhetsbrevet och berätta hur dina pengar används i Asien. Skicka den till vår medlemsansvariga Monica, monica@animalprotection.se.