Rädda en gallbjörn

Föreställ dig att ligga fixerad utan att kunna röra dig, under hela ditt liv, med ständig smärta i magen. Detta är tyvärr en verklighet för tiotusentals björnar inom gallindustrin i Kina och andra delar av Asien.

Vill du vara med och stoppa gallfarmer?

Björnarna ligger i burar som inte är större än deras kroppar; de får knappt plats i buren. Detta innebär förstås ett fruktansvärt fysiskt och mentalt lidande. Musklerna förtvinas. De är törstiga. Såren på kropparna ruttnar. Och det slutar inte där. Björnarna mjölkas på galla två gånger per dag; ett järnrör fästs i magen och sammankopplas till en behållare genom vilken gallan tappas, vilket naturligtvis är en mycket smärtsam process. Rapporter berättar om björnar som stönade, slog sina huvuden mot gallret, och tuggade på sina egna tassar under mjölkningen. Många björnar dör inom gallindustrin, men flera lyckas "hållas vid liv" i 10-20 år i sina minimala burar.

Hopp finns

Björn räddad från gallfarm i Kina.Den f.d. gallbjörnen på bilden lever nu ett bra liv på Animals Asia Foundations center i Chengdu, Kina.

Animal Protection Networks samarbetspartner i Kina, Animals Asia Foundation (AAF), som drivs av Jill Robinson, har skrivit ett avtal med den kinesiska regeringen om att rädda 500 lidande och utrotningshotade månbjörnar från de värsta gallfarmarna och att arbeta mot att avveckla björnfarmandet helt i Kina. Farmarna får ekonomisk ersättning så att de kan starta en annan affärsverksamhet och staten drar in deras licens. AAF har redan räddat flera hundra björnar från farmer. De bor och rehabiliteras på ett räddningshem i Chengdu. Här kan de simma, leka, gunga och klättra i träd. AAF har även, efter många års lobbyarbete i Vietnam, tecknat ett avtal med den vietnamesiska regeringen som innebär totalförbud mot gallproduktion och försäljning av björngalla. Just nu håller ett stort antal björnar på att räddas från farmer i Vietnam. Animal Protection Network stödjer även detta arbete.

Vill du rädda en gallbjörn?

AAF är helt beroende av internationell hjälp för att kunna fortsätta sitt viktiga arbete. Animal Protection Network stödjer AAF:s arbete ekonomiskt varje månad och vi sponsrar flera björnar. Det kostar 4200 kronor att hålla en björn på AAF:s räddningshem under ett år. Björnarna där bjuds på en diet av säsongens grönsaker, exempelvis kål, tomater, morötter och gurka, blandat med färsk frukt som äpplen, päron och plommon samt spannmål. Dessutom får de extra godsaker lite då och då som de gillar extra mycket: honung och russin. De har en stor fin boplats med stegar, en plaskdamm, och fullt med bambu att mumsa på. Men framförallt får de mycket kärlek och stimulans av sin björnflock samt av personalen som arbetar på björnhemmet.

Vill du bidra till att släppa ut fler björnar från sina minimala burar och bespara dem ett onödigt lidande? Genom att stödja gallbjörnsprojektet kan du ge björnarna frihet och livet tillbaka!

Sätt in en summa på vårt Plusgiro-konto 262249-6 och märk donationen med “Rädda en björn” eller klicka på “Donate”-knappen till vänster.