Maj 2005

Nyhetsbrev 2, Maj 2005

Animal Protection Network utsatt för sabotage

Den 6 april hackade någon sönder vår webserver och förstörde både hemsidan, databasen och epostservern. Troligtvis är det den låga säkerhetsnivån som orsakade sabotaget. Man tror att det är en slump och inte ett sabotage riktat mot oss som organisation.

 

Tyvärr har det tagit mycket tid att göra en ny hemsida och lägga in alla era epostadresser och andra uppgifter i databasen igen, därför har ni också fått vänta på detta nyhetsbrev. Men nu kan det äntligen skickas ut..

 

Vi ber om ursäkt för den temporära hemsidan och att ni fått vänta på brevet. Vi måste också passa på att informera om att alla mail som skickats till oss efter den 8 mars är helt borta tillsammans med era kontaktuppgifter, så hör gärna av er igen.

APNs arbete i Thailand efter tsunamin

Det var ett öde Phuket som mötte oss när vi kom dit för att hjälpa djuren efter tsunamin. Överallt satt bilder på saknade barn och stämningen var obeskrivlig.

Många av hundarna som brukade springa på Phukets stränder fanns inte kvar. Hundarna vi träffade var i varierande kondition. Efter en katastrof sprids sjukdomar snabbt och många valpar var väldigt sjuka. Katterna hade klarat sig bättre och även om en del av dem var en aning smala så såg vi inga sjuka katter.

 

Arbetet med att hjälpa djuren organiserades av den lokala organisationen Soi dogs. Mat delades ut till hungriga katter och hundar. Sjuka och skadade djur fick även vård. Djur som var starka nog vaccinerades och kastrerades.

Vi hade fullt upp med att assistera ett veterinärteam från Japan, Australien och Kanada. Trots långa arbetsdagar kändes det som om behovet av hjälp aldrig skulle ta slut.

 

På kvällen var det svårt att sova eftersom vi visste att en del av de djur vi försökt hjälpa troligen inte skulle överleva natten. Magra sjuka valpar sökte närhet och trygghet och vi fick stänga av våra känslor så gott det gick för att kunna arbeta. Satt vi med en hund för länge började tårarna rinna på oss när vi var tvugna att lämna den och det kändes som vi svek honom/henne även om vi vet att vi gjorde så gott vi kunde. Vi skulle snart åka hem och skulle inte kunna ta hand om någon av dem.

Det var också oerhört sorgligt med alla hundar som förlorat sina ägare och sitt hem. Vi vet att de troligtvis aldrig kommer att få ett nytt hem i Thailand så vi vill försöka ge dem ett hem i Europa och har valt ut 5 hundar som vi ska försöka hjälpa med speciell insamling till just dem. Goliat på bilden är en av de hundar som inte lämnat våra tankar sen vi lämnade Thailand. Här ylar han när vi lämnar honom för att åka hem till Sverige. Läs mer om dem på här.

 

Ett stort tack till alla som skänkt gåvor till djuren som drabbats av flodvågen. Ett stort tack också till Flygvaruhuset som gav oss biljetterna till Thailand.

 

Kastreringsprojekt på Phi-phi island

När man arbetar med kastreringsprojekt och hemlösa djur känns det ofta som ett arbete utan slut.. Men när vi var på Phuket hörde vi om ett projekt på Phi-phi island som ingav hopp. Målet med ett kastreringsprojekt är att 70-75% djur kastreras inom ett isolerat område för då minskar antalet djur därefter naturligt istället för att konstant öka.

Nu hade ett par engagerade personer på Phi-phi island samlat in och ordnat plats för katterna så när två vetrinärer kom till ön var det bara att kastrera katterna på löpande band. Tack vare att det fanns flera veterinärer på plats hade vi möjlighet att uppnå den magiska gränsen 70 % på relativt kort tid. Vi la en liten del av de insamlade pengarna på material som behövde köpas in till det projektet. Det kändes skönt att APN kunde bidra till det.

 

Filippinerna

Animal Protection Networks samarbetspartner i Filippinerna, AKF, som drivs av Charles Wartenberg har gjort tre tillslag mot illegala slakterier. Sammanlagt räddades 119 hundar och 7 illegala hundhandlare arresterades. Bl a gjordes ett tillslag mot en lastbil där ett 70-tal hundar satt under det lösa golvet.

Vid tillslagen var flera av hundarna redan döda, eller i så dåligt skick, att de avled under resan till hundgården i Iloilo. De överlevande hundarna får vård och rehabilitering på hundgården.

 

Tillslagen har gjort att ärendet åter kommer upp i rätten, förhoppningsvis kan det verka avskräckande för andra illegala hundhandlare.

Det är redan olagligt att slakta hundar i Filippinerna, trots detta fortsätter handeln då myndigheterna inte ser så allvarligt på det hela. I snitt kostar det 90 kr att rädda en hund från slakt. Då ingår fritagning av hunden och rättegångskostnaderna mot slaktaren.

 

Vinnande radioreklam

Som första vinnare i Resumés Månadens radio-kampanj 2005 utsågs APNs ”Dagens middagstips” (hund).

 

Reklamen är gjord av Lowe people och Flickorna Larsson på pro bono-uppdrag åt Animal Protection Network.

- De första femton sekunderna skulle kunna ha varit vilket matlagningsprogram som helst, sen blir lyssnaren överraskad och tycker att det är obehagligt, säger Patrick Larsson på Systrarna Larsson och fortsätter; Den är en verkligt bra spot. Det är kul att luras lite med lyssnarna. Den trevliga tonen i ett otäckt sammanhang gör sitt till.

 

Hundslakt snart lagligt i Sydkorea?

Vi har fått mycket tråkiga nyheter från Sydkorea. Den Sydkoreanska regeringen fortsätter med sina planer att legalisera handeln med hundkött. Genom att introducera lagar som gäller hygienen kring handeln med hundar uppmuntras hundkötts-ätandet.

Till en början förnekade den koreanska regeringen att man ville legalisera hundkött men sedan visade det sig att de hållit ett möte där hygienfrågan diskuterades.

 

Djurrättsorganisationer i Korea har jobbat hårt för att definitionen sällskapshundar och kötthundar ska slopas och att alla hundar ska ha samma rättigheter.

Jordbruksministern i Sydkorea meddelade först att man skulle slopa uppdelningen men sedan återupptogs den. Regeringen hävdar att hygien-policyn är både till för att skydda djur och människor. Man anser att det är acceptabelt att äta hundkött och underbygger på så sätt myterna om att hundkött har hälsoeffekter.

Regeringen anser också att tortyr och grymheten mot djuren skulle försvinna om hundkött legaliserades.

 

Vår samarbetspartner Korea Animal Protection Society, KAPS, anser att detta är en mycket dålig ursäkt då man istället skulle borde arbeta för att djurskyddslagarna ska efterlevas. Myterna om att djuren ska plågas för att köttet bör ha en hög adrenalinhalt kommer ändå att leva kvar och eftersom polisen inte är intresserad av att djurskyddslagarna ska efterlevas även djurplågeriet att fortsätta. Regeringen har helt misslyckats med att stoppa den illegala marknaden och väljer då en bekvämare väg.

 

Det finns inget majoritetsstöd hos det koreanska folket för legalisering av hundkött. Istället är det troligen på order eller uppmuntran från presidenten som dessa lagar ska genomföras. Han har öppet pratat om att vilja legalisera hundkött. Jordbruksministern har försäkrat att det inte går att tillåta legalisering av hundkött då det inte finns stöd hos folket. Men det finns starka lobbygrupper med mycket pengar som arbetar för att det ska bli lagligt att slakta hundar.

 

Du kan protestera genom att skriva till den Sydkoreanska regeringen:

Skriv på engelska. Här är exempel på saker du kan ta upp.

- Stop all attempts to legalise the dog meat trade

- Include all dogs and cats in the definition of “Companion animals”

- Enforce existing and future animal protection laws

- Protect all dogs & cats in both the markets & countryside

- Introduce clear penalties for slaughtering & selling of dogs & cats for food or medicine

- Educate the public about the myths of dog & cat meat products

Vi kommer att snart att lägga upp ett protestkort till Sydkorea på vår hemsida. Skriv också gärna på namninsamlingen.

Peter Siepen skänker gage till APN

Siepen som är känd från bland annat reseprogrammet “När och fjärran” på tv4, har nyligen medverkat i en filminspelning och valde att skänka hela sitt gage på 5000 kr till Animal Protection Networks arbete i Asien. Filmen handlar om en kombinerad hund- och människo-frisörsalong och har premiär i årsskiftet 05-06.

 

Pakistan planerar förgifta tiotusentals hundar med Stryknin

Den 30 maj kommer tiotusentals hundar att förgiftas med Stryknin, ett ämne som orsakar vålsamma och plågsamma kramper. Djuret kvävs och möter en långsam och smärtsam död. Enligt American Veterinary Medical Association är det oacceptabelt att döda djur med Stryknin.

 

Vill du protestera kan du kopiera texten nedan, skriva under och skicka till:

citynazim@karachicity.gov.pk

———————————-

The Honorable Niamatullah Khan, Nazim

City of Karachi

 

Dear Sir, The Honorable Niamatullah Khan, Nazim

 

We have been informed by the Pakistan Animal Welfare Society that “thousands of stray dogs who have long roamed the streets of Karachi, Pakistan, may soon be the target of an extensive and cruel campaign to eliminate them”. It is said that, on the 30th of May, the Authorities will spread capsules of strychnine in the streets.

 

Strychnine poisoning is a notoriously cruel and violent method of killing homeless animals. It is an unacceptable agent of euthanasia for animals

because it causes violent convulsions and painful muscle contractions. Animals poisoned with strychnine die slowly of suffocation.

 

Strychnine is a very violent poison which causes a slow and extremely painful death. Populations of stray dogs and the rabies must be controlled but certainly not by slaughter.

 

We urge you to reconsider your plan and discuss with the Pakistan Animal Welfare associations in order to find ways to resolve the problems of the rabies in Karachi without cruelty.

 

Best regards,

 

Artikel om APN i tidningen Hundliv

I nummer 2-05 av tidningen Hundliv kan man läsa två artiklar om Animal Protection Network och vårt arbete. Gå in på http://www.hundliv.nu och se hur du kan beställa tidningen. Även julinumret innehåller en stor artikel om APNs arbete i Asien.

 

Monter på Älvsjömässan

I slutet på mars deltog APN på “lilla Stockholm” Kennelklubbens utställning på Älvsjömässan.

Än en gång fick vi möjlighet att vara med på en hundutställning på Älvsjömässan. Det var roliga dagar och många visade ett stort engagemang för våra projekt.

Stort tack till alla som hjälpte till och till kennelklubben som gav oss möjlighet att vara med kostnadsfritt.

Är du intresserad av att hjälpa till på någon hund-/kattutstälnning eller mässa i närheten av dig. Skicka ett mail till info@animalprotection.se

 

 

Förbjud import av katt- och hundpäls

 

Gör din röst hörd! På nedanstående länk kan du skriva på namninsamlingar mot importen av hund och katt skinn samt protestera mot Sydkoreas slakt av hundar och katter. Tveka inte, din röst behövs! Skriv under nu.

 

Skriv under våra namninsamlingar