September 2010

Tack kära medlem för ditt stöd till djuren i Asien

Kära medlem,

ännu en sommar har gått. Under den här sommaren har APN – med hjälp av dina pengar – kunnat fortsätta stödja våra viktiga projekt i Asien. Dina pengar har bidragit till att hundratals katter och hundar får ett värdigt liv. De har räddats från slakt, de har opererats, steriliserats och fått någon stans att bo. Och björnprojektet i Kina går stadigt framåt. Dessa vackra björnar får tack vare dig, oss och AFF ett bättre liv, ett iiv utan plåga.

 

Tack för ditt viktiga stöd.

 

Anna Almberg, ordförande, Animal Protection Network

 

 

Hundar fritagna från slakt i Filippinerna

En av våra huvudpartners, AKF i Filippinerna, har gjort ytterligare ett tillslag då de räddade hundar från slakt. Hundar som skulle blivit en maträtt, andas nu ut i säkert förvar på AKFs fina räddningscenter. Har de tur kan de adopteras eller till och med hitta tillbaka till sina ägare. Det är vanligt att hundar som har en familj, men som under dagarna strövar fritt på gatorna, blir upplockade av hundhandlare.

 

 

Mail från AKF om 70 räddade hundar – och fasttagna hundhandlare

I går, den 6 september, fick Ronalds bevakningar och undersökningar slutligen sin belöning. Vi (jag, Greg och Ronald) gjorde tillsammans med polisen och GMA TV en räd på en lantegendom i Silang, Cavite. Omkring 70 levande hundar och en död räddades. En L300 van och fyra trehjuliga cyklar, som alla använts i handeln med hundkött, beslagtogs också av polisen. Oturligt nog lyckades förarna undkomma, men polisens undersökningar av de övergivna fordonen visade att registreringshandlingarna hade glömts kvar, och därför

kunde de identifiera fordonens ägare. Anklagelse för överträdelse av djurskyddslagen RA8485 och anti-rabieslagen RA9482 kommer att lämnas in mot hundhandlarna.

Luis, AKF

Uppdatering från AKF om de räddade 70 hundarna

Jag fick ett mail precis innan jag skulle skicka ut medlemsbrevet med lite uppdateringar om de räddade hundarna från AKFs grundare Charles. Alla hundarna – det var 75 stycken – mår nu bra på centret. Ingen har rabies och alla har nu dessutom vaccinerats mot rabies. De tikar som ska föda valpar snart, kommer att få föda dem. Sen kommer alla tikar att steriliseras. En av hundarna hade ett allvarligt knivsår på halsen, men har opererats och mår nu mycket bättre. 45 av de 75 hundarna var uppbundna när de hittades. De hade tassarna hårt surrade och konservburkar över nosen, så att de inte skulle kunna låta eller göra motstånd. Endast en av hundarna var död på plats, när de hittades. De 45 hundarna var packade i en liten van, mindre än en Ford Transit. Och troligtvis var det meningen att de resterande hundarna skulle ha packats in i samma van.

Gällande hundhandlarna kommer de att vara arresterade i 2-3 dagar, sedan kommer att kunna lösas ut. Rättegången kommer att äga rum om några månader. AKFs advokater kommer att vara närvarande under rättegången.

Charles skriver vidare: Vi återkommer med mer information när vi vet mer. Och stort tack för ert stöd.

 

Text från Jill på AAF i Kina om några gallbjörnars nya liv i frihet

Här är ett utdrag ur Jills blogg. Texten säger allt om varför det är så viktigt för oss att fortsätta stödja AAFs arbete:

 

 

Om ni kommer ihåg, så var Oliver björnen som behövde opereras på vägen tillbaka från farmen i Shandong. En otäck metallspiral avlägsnades tillsammans med hans gallblåsa vid en operation som tog flera timmar och som utfördes av Heather och Monica på lastbilsflaket.

Som om detta inte var nog, så hade stackars Oliver förkrympta ben och en kropp som var enormt deformerad av hans tid i bur – han hade levt ett tynande liv på två farmer i inte mindre än 30 år.

 

Nåväl … det var en syn man inte ville missa, när han bokstavligt talat stoltserade ut i inhägnaden och sträckte sin stela gamla kropp högt upp i luften för att fånga saftiga tomater från toppen av de hängande stockarna. Allt som oftast kastade han en blick runt sig som för att säga ”det är ganska bra här”, innan han vandrade vidare för att fånga ytterligare en smakbit.

 

Det finns helt enkelt inga ord i den engelska ordboken som på ett riktigt sätt kan beskriva, hur mitt hjärta slog volter av kärlek och tillgivenhet för en björn som på livets höst till slut fick njuta så mycket av sin frihet. Solen sken, poolen glittrade och Oliver sken i kapp med solen när hans fötter blev blöta.

 

Och sedan var det dags att se Rocky springa ut ur sin bur ner i en håla. Det var bara det, att det inte alls blev så. Denna jättestora björn med sitt enorma huvud stod bara och stirrade när dörren till hans bur öppnades. Förvirrad och försiktig stod han där utan att riktigt förstå vad han skulle göra med allt utrymme framför honom – det tog flera minuter innan han tog mod till sig och tog ett försiktigt steg framåt, och ytterligare några minuter innan han blev så modig, att han kunde gå hela vägen och för första gången promenera in i sin håla.

 

Från och med då fanns det inget som kunde stoppa honom – han sträckte fram sitt ansikte och nosen mot marmeladen och yoghurten som smetats på hans nya upphängda liggplats, eller stannade för att köra ner sina mjuka läppar i vattenskålen och därefter kontrollera sina närmaste grannar.

 

När Rocky slutligen var tillräckligt trygg för att promenera in i den yttre delen av sin håla, tittade han ut mot inhägnaden och kisade in i ljuset mot Oliver, som om han förstod att snart var det hans tur att komma ut dit.

 

Anna berättade senare på kvällen för mig, att Rocky hade lagt ner ett fantastiskt jobb på att förvandla sin stora vattenskål till en swimming-pool genom att om och om igen köra ner huvudet i djupet och försöka vrida ner sin jättelika kropp också. Med lite tålamod kommer Rocky att få uppleva nöjet av en riktig pool senare i veckan.

 

Denna blogg tillägnas dem båda – våra vackra, glada bruna björnar som visar en styrka och förlåtelse, som strider mot deras tidigare liv på farmerna.

 

Jill Robinson, grundare, AAF i Kina

 

 

Bilder på Olivier på AAF i Kina

APN var på plats i Almedalen

 

I somras fanns APN representerad för första gången i föreningens historia vid politikerveckan

i Almedalen, Gotland. Vi hade en egen monter där vi informerade om APN:s verksamhet

samt hade ett halvtimmes långt framförande på en av Almedalens scener, då Emma

Larsson, politiskt ansvarig i föreningen, berättade om situationen för björnar som utnyttjas

i gallindustrin i Kina. Förutom Emma var även Sandra Linde, webb ansvarig inom APN,

på plats i Almedalen och tillsammans informerade de flera högt uppsatta politiker och

journalister om gallbjörnarnas situation, exempelvis, utrikesminister Carl Bildt, miljöminister

Andreas Carlgren, Näringsminister Maud Olofsson, riksdagsledamoten Annie Johansson,

journalisterna Jan Josefsson och Lena Mellin med flera.

 

Bilder från Almedalen

APN arrangerar seminarium i EU-parlamentet, Jill Robinson ska tala

Många länder i Asien ändrar sina lagar gällande djurskydd när de får påtryckningar från västvärlden. Därför ville vi utbilda våra EU-politiker i vad som händer i Kina gällande gallbjörnsproduktion. Därför arrangerar APN detta seminarium, där Jill Robinson på AAF blir huvudtalare. Vi tycker verkligen att vi har fått ihop ett riktigt tungt program med flera riktigt tunga talare. Se programmet i sin helhet i nedan bifogade pdf.

 

 

APN:s seminarium om gallbjörnar i Europaparlamentet 16 november!

 

 

Här är bilderna till programmet två första sidor

Här kan du läsa mer detaljerat programmets två sista sidor

inbjudan_sid_3.pdf
inbjudan_sid_4.pdf

Fler intressanta seminarier i Bryssel

Emma från APN kommer också personligen vara i Bryssel 30 september till 5 oktober för att delta i två stora djurskyddskonferenser och då passa på att sprida inbjudan ytterligare. Den första konferensen arrangeras av Europeiska kommissionen och den andra av djurskyddsorganisationen Vier pfoten. Är du intresserad av att veta mer om konferenserna, klicka på länkarna nedan.

 

www.animalwelfare-education.eu/conference/conference-agenda.html

 

www.vier-pfoten.eu/website/output.phpid=1240&idcontent=2355&language=1