Möte med Kinesiska Ambassaden, december 2008

Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson lämnade tillsammans med Animal Protection Network den 10 december över protestlistor till den Kinesiska Ambassaden mot gallbjörnsfarmning samt mot kött- och pälsindustrin där katter och hundar exploateras i Kina. Över 10 129 personer hade skrivit på protestlistorna.

Vi träffade ZHOU LuLu, Director of the political section på Kinesiska Ambassaden. APN uppmanade Kina att avveckla gallbjörnsfarmning samt produktion av katt- samt hundpäls.

Listorna kommer nu att gå igenom på ambassaden och därefter skickas till Kina. ZHOU LuLu lämnade ett dokument till oss vad Kina gör för att skydda djur i Kina, som vi publicerar här nedan.

KINAS ARBETE FÖR ATT SKYDDA DJUR OCH NATUR

Kina lägger stor vikt vid att skydda naturen. Genom att sträva efter en policy för att stärka skyddet av naturtillgångar, domesticera och föda upp vilda arter och på ett lämpligt sätt utveckla och använda naturtillgångar har Kina gjort stora ansträngningar för att skydda naturen, både genom lagstiftning och i praktiken. Som ett resultat av detta har omsorgen om naturen i Kina stadigt förbättrats.

Lagstiftning om djur- och naturskydd i Kina

Sedan 1980-talet har Kina utfärdat följande lagar och regler vad gäller naturskydd i Kina:

  • Folkrepublikens lag om naturskydd
  • Folkrepublikens lag som rör karantän för växter och djur vid in- och utförsel
  • Folkrepublikens lag rörande skog
  • Regler för att förverkliga folkrepublikens lag angående skydd av djur och växter på land
  • Regler för att förverkliga folkrepublikens lag angående skydd av djur och växter i vatten
  • Regler för att administrera domesticerings- och uppfödningslicenser för vilda arter under statligt skydd samt
  • Rådsförsamlingens cirkulär om förbud mot handel med noshörningshorn och tigerben.

Vad Kina har gjort för att skydda djur och natur

Under de senaste åren har den kinesiska regeringen gjort enorma ansträngningar för att skydda naturen i Kina

För det första har Kinas regering lagt ut stora summor på djur och natur genom att inrätta 16 räddningscentra och 310 räddningsstationer över hela Kina för att rädda och behandla skadade arter, innan de sänds tillbaka till sina naturliga boplatser.

För det andra har Kinas regering genomfört en rad program för att intensifiera domesticering, uppfödning och användning av arter. Tillsynen har ökat och olagliga handlingar bestraffas. Dåligt utrustade uppfödningsfarmer stängs.

För det tredje har Kinas regering främjat märkningssystemet av arter i naturen för att upprätta arkiv för dessa och därigenom stärka kontrollen. Transport av vilda djur måste leva upp till hygien- och säkerhetsnormer för att säkerställa att de transporterade djuren behandlas anständigt.

För det fjärde är olämpliga uppträdanden  av vilda djur på cirkus förbjudna.

För det femte anser vi det vara på sin plats med stränga normer för att säkerställa att uppfödning och användning av djurarter för medicinska och ekonomiska ändamål, liksom också på vilket sätt de behandlas, ska såväl uppfylla mänskliga behov av medicinsk behandling som garantera djurens välbefinnande.

För det sjätte har Kinas regering genomfört omfattande offentliga kampanjer för att uppmana allmänheten att inte äta vilda djur. Tack vare detta initiativ har det allmänna medvetandet om djurskydd i Kina höjts betydligt, och Kina håller på att utvecklas till ett djurvänligt samhälle.