September 2007

TACK ALLA MEDLEMMAR OCH PERSONER SOM HAR GETT BIDRAG SOM HAR MÖJLIGGJORT ATT VI KAN STÖJDA VÅRA PARTNERS I ASIEN. INTERNATIONELL HJÄLP ÄR HELT AVGÖRANDE FÖR DEM.

Ni har under sommaren 2007 bidragit till att:

  • Rädda en last med unghundar från slakt i Filippinerna
  • Sterilisera ett stort antal gatukatter
  • Förhindrat att hemlösa hundar förgiftas
  • Hjälpt till att frita Vietnamesiska björnar som tappas på galla

 

58 hundar räddade från slakt i Filippinerna

Vår partner Animal Kingdom Foundation (AKF) var en het eftermiddag i juli 2007 på väg till en ”pet awareness festival” när de blev kontaktade av polisen som hade konfiskerat en  van fullastad med hundar på väg till slakt i Vigan City Bantay, som är ett center för handel med hundkött. Hundslakt är illegal i Filippinerna, och i februari 2007 stärktes reglerna ytterligare. Våra Filippinska vänner har länge haft kontakt med polis och utbildat dem i fritagning av hundar på väg till slakt. Polisen har nu till och med börjat göra egna tillslag. Tidigare gjorde polisen endast tillslag tillsammans med AKF (ofta med ett mindre ekonomiskt bidrag i utbyte). Per telefon instruerade AKF polisen att öppna alla dörrar och fönster i vanen så att hundarna inte skulle kvävas i hettan, och man tillkallade en veterinär som skulle undersöka hundarna. AKF anlände till platsen ett par timmar sedan och polisen hade öppnat fönster och dörrar till vanen. 58 unghundar, några bara små valpar, trängdes i vanen  – och alla var vid liv. Med veterinärs assistans undersökte AKFs team hundarna till kl två på morgonen, och därefter kunde hundarna förflyttas till AKFs räddningscenter.  Där finns de nu tillgängliga för adoption. Att dessa 58 hundar kunde räddas är ett direkt resultat av AKFs utbildningsprogram av poliser i de områden där hundslakt är frekvent. Poliserna som gjorde konfiskeringen deltog på ett seminarium som AKF höll i Vigan City tidigare i år. Under det här tillslaget räddades inte bara hundarna; gärningsmännen Richard Maravilia och Rosano Del Rosario blev också arresterade.

Se filmen från en hundtransport i Filippinerna; http://video.hsus.org/?skin=oneclip&fr_story=c9d83f5ec8f842e05b48dccb291ca78f26b422eb&rf=ev&autoplay=true.

 

Soi Dog, Phuket, Thailand

APN har nu hjälpt hundarna på Phuket under ett halvår. Soi Dogs huvuduppgift är steriliseringsprogram för att reducera överpopulationen av hundar på ön. Men man har även ett hundhem och man tar hand om hundar på ön som lever fritt. Det har varit både en bra och dålig tid på ön för våra vänner. Det har återigen ökat med förgiftningskampanjer av hundar på stranden. Flera av Soi Dogs sponsorhundar har dött de senaste månaderna. Sponsorhundar är hundar som lever fritt på ön, som Soi Dogs matar och ser till så att de är friska och mår bra. Alla sponsorhundar är givetvis också steriliserade av Soi Dogs veterinär. Det är tragiskt när dessa tillgivna och välmående hundar blir förgiftade; en mycket plågsam död. Dessutom är det ingen lösning för att ”bli av med hundar” eftersom nya hundar snart fyller på det tomma reviret. Hundar som varken är vaccinerade eller steriliserade. I maj 2007 förgiftades sju stycken av Soi Dogs hundar vid Wat Pah Klok. Och i slutet av augusti förgiftades ett stort antal hundar som bodde vid stranden och utanför templet vid Kamala. Soi Dog skickade omedelbart dit sina veterinärer men det var redan försent, inga hundars liv gick att rädda. Lokalbefolkningen säger att det är kommunen som samlar upp hundarna och förgiftar dem, medan kommunen själva förnekar detta. Dödsfrekvensen på Soi Dogs eget hundhem är fortfarande alldeles för högt. Den främsta orsaken är fästingburna sjukdomar. Mediciner som Frontline är alldeles för dyra, men just nu injiceras alla hundarna månadsvis med Ivomcctin som är betydligt billigare. Det är ett hästjobb för volontärerna att behandla alla hundarna och Soi Dogs har inte hunnit utvärdera hur stor effekt medicinen har än. Men självklart finns det positiva nyheter från ön Phuket också. En labrador som kom in hade fruktansvärda nackskador, från att ha varit bunden med ett rep kring halsen. Han har nu fått ett nytt hem hos en engelsman som promenerar timslånga promenader längs Bang Tao stranden varje dag. En annan äldre labrador som hade fått skottskador i Patong – gud vet vem som har skjutit på honom – har efter veterinärvård blivit frisk; han söker nu ett hem. En tredje hund har blivit adopterad till Sverige; en volontär tog med sig sin favorithund hem.

 

Steriliseringsprogram för katter i Indien

Under sommaren 2007 genomförde vår Indiska partner ett steriliseringsprojekt av katter, kring Kalimpong. Programmet inleddes den 15 juni och varje fredag framöver kommer folk i området att kunna sterilisera sina katter gratis. Alla katter som steriliseras får även en hälsokontroll och en rabiesspruta av Kalimpong Animal Shelters veterinär Dr Naveen. Under två veckor hann veterinären sterilisera 17 katter och 18 stycken blev vaccinerade mot rabies. Planen är att flera hundra katter ska steriliseras varje år. Här är en förteckning av de katter som blev hjälpta under juni: Sterilisering av honkatt, 8 st, havande honkatt: 2 st, hankatt: 7 st. (totalt 17 st). Läs mer här: http://www.animalprotection.se/index.php?id=132

 

Ännu mer sterilisering av katter… i Taiwan

 

 

Utöver sterilisering av katter i Indien har Animal Protection Network även sponsrat sterilisering av hemlösa katter i Taiwan, genom vår partner där Animals Taiwan. Detta är det första programmet för kattsterilisering som har genomförts där. Det blev mycket lyckat och kommer nu att fortsätta även i framtiden. AT samarbetar med kommunen och de har även goda relationer till de personer som matar gatukatter. Projektet genomfördes under juni; katterna samlades in via fällor, steriliserades av veterinär och sedan placerades de ut i sina revir tre dagar senare. Målet var att sterilisera 100 katter men ett oväder möjliggjorde det. Dessutom var det stor rörelse kring kattkolonierna, och projektet kunde endast genomföras på natten, då det var lite lugnare och katterna slapp bli skrämda. Ett tredje problem var parkeringsmöjligheter kring kattkolonierna, det är viktigt att volontärerna kunde gömma sig i en bil medan de vaktade den gillrade fällan, så att katterna inte blev rädda. Men projektet blev ändå lyckat. Under juni steriliserades 48 katter totalt. APN sponsrade projektet med 10 000 kronor, vilket täckte 50% av de totala kostnaderna för projektet. Projektet kommer att fortsätta under hela 2007 och då kommer steriliseringskostnaden bli betydligt lägre per katt, eftersom allt grundmaterial såsom fällor och operationsmaterial nu är inköpt. Det är ett jätteviktigt steg som har inletts i Taiwan för att förbättra livet för katterna.

 

 

Björnungar räddade från gallfarm

Animal Protection Network har genom en extrainsamling fått in hela 17 000 kronor till räddningsprojektet för björnarna i Vietnamn. Björnar som spenderar hela sitt liv i en minimal bur, för att tappas på galla, som anses ha välgörande effekter inom asiatisk hälsokost. De första fem björnarna har redan anlänt till Animals Asia Foundations räddningscenter; tre björnungar och två vuxna. Ytterligare tolv kommer dit i november 2007 – förhoppningsvis om allt går som det ska. Det kostar ungefär 4200 kr per år att hålla en björn på centret; de lever på en diet av säsongens grönsaker, exempelvis kål, tomater, morötter och gurka, blandat med färsk frukt som äpplen, päron och plommon samt spannmål. Dessutom får de extra godsaker lite då och då som de gillar extra mycket; honung och russin. För mer information och bilder på de tre räddade björnungarna; se: http://www.animalprotection.se/index.php?id=129.

 

ÄNNU INTE MEDLEM?

Hjälp oss att rädda liv. För en ganska liten summa svenska pengar går otroligt mycket att göra i Asien. En veterinär tjänar exempelvis ca 1500 kr i månaden. Våra medlemmars pengar går oavkortat till Asien. Det kostar ungefär 90 kronor att rädda livet på en katt eller hund. En sterilisering kostar 90 kronor, fritagning av en hund från ett slakteri kostar 90 kronor och det kostar 90 kronor i månaden att sköta en hund eller katt på ett räddningscenter. Klicka här för att bli medlem: http://www.animalprotection.se/uploads/media/autogiro.pdf. Eller sätt in ett bidrag på Postgiro: 262249-6 eller Bankgiro: 5829-8373. Läs mer om oss här: www.animalprotection.se/index.php