Mars 2007

Nyhetsbrev mars 2007

Animal Protection Network ska träffa jordbruksministern angående import av katt- och hundskinn till Sverige

Äntligen har vi fått ett möte med jordbruksministern, där vi ska överlämna vår namninsamling! Det är fortfarande lagligt att importera katt- och hundpäls till Sverige. Trots att man vet att djuren plågas något otroligt innan och att de i många fall flås levande. Sverige har i flera år pratat om att det ska bli olagligt med importen. Ändå har inget skett. Trots att 15 andra EU-länder redan har förbjudit importen. I november 2006 kom EU med ett förslag att det ska bli olagligt med importen inom hela EU. I januari 2007 träffades EU:s jordbruksministrar i Bryssel och diskuterade förslaget. – Vi stödjer huvudsyftet, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson (c), som är lite frågande till om förbudet ska omfatta både storskalig import och det som enskilda turister köpt med sig på resan från Kina.

Läs mer här: http://www.animalprotection.se/index.php?id=15&tx_ttnews[tt_news]=61&tx_ttnews[backPid]=10&cHash=05bb3d4c42

Skriv vår namninsamling mot importen här: www.animalprotection.se/index.php

Animal Protection Network ska träffa Jordbruksministern den 10 april och överlämna den.

Hur många hundar räddar Animal Protection Network från slakt varje månad?

Filippinerna – vi stödjer AKF med 5500 kr i månaden vilket räddar ca 60 hundar i månaden. Ungefär hälften går till att rädda hundar från slakt, dvs. fritagning av hundar från illegala transporter till slakterier och att sedan ställa gärningsmännen inför rätta. Hälften går till att hålla hundarna på AKFs rescue center (mat, mediciner, omvårdnad etc.). Flera av dessa hundar blir sedan adopterade. Centret kan hålla ca 1000 hundar. I dagsläget bor ca 300 stycken där. Några är valpar som har fötts sedan havande tikar som har blivit räddade från slakt kommit in.
Kina – vi stödjer AAF med 2000 kr i månaden vilket gör att två skolklasser får en halvdagsutbildning inom ramen för Professor Paws programmet. Ofta har barnen inte ens klappat en hund innan och nu får de möjlighet till det, samt att förstå att hunden är en kärleksfull varelse som man ska behandla väl. Och som man inte behöver vara rädd för.
Thailand – vi stödjer DRCS med 500 kr i månaden vilket finansierar sterilisering eller operation av fem hundar eller katter i månaden. Dog Rescue Center Samuis steriliseringsprogram har reducerat överpopulationen av hundar och katter markant på Kho Samui.
Sydkorea – eftersom Sydkorea är ett mycket rikt land hjälper vi endast vår partner här med politisk opinionsbildning och inte med pengar. Vi har bland annat lämnat protestlistor till Sydkoreanska ambassaden, 6000 namnunderskrifter tillsammans med svenska politiker, mot att det åter ska bli lagligt att äta hund i Sydkorea. Internationella påtryckningar är det som krävs för att staten inte ska väga återinföra att hundar lagligt ska kunna plågas till döds (för att Bo Shin Tang soppan gjord av hundkött ska bli godare och får helande och potenshöjande effekter och för att katter inte ska kokas levande i tryckkokare).

Nya projekt, i Taiwan/Kina/Vietnamn – Animal Protection Network håller även på att titta på projekt som räddar hundarna från gatan i Kina, Vietnamn samt i Taiwan att stödja. Ca 40 000 hundar och 10 000 katter dödas dagligen i samband med kött- och pälsindustrin i Asien. Vi försöker hitta en mix så att vi kan arbeta politiskt opinionsbildande, med utbildning av nästa generation och med att rädda individer från slakt och från gatan.

Ju mer pengar vi får in desto mer kan vi satsa på projekten. Med nya medlemmar ökas månadsdonationerna löpande till Asien. Allt vi får in går oavkortat till våra partners i Asien, eftersom alla jobbar ideellt inom Animal Protection Network och vi inte har kontor eller andra administrativa utgifter. Det kostar ca 90 kr att rädda ett hundliv. Vill du bli medlem? Klicka i så fall på: www.animalprotection.se/uploads/media/autogiro.pdf

100 hundar räddade från slakt i Filippinerna

Animal Protection Networks partner AKF i Filippinerna gjorde i februari 2007 ett stort tillslag mot en transport med hundar på väg till ett illegalt slakteri. De räddade 100 hundar från slakt – endast fyra dog. Så de övriga 96 hundarna är nu på AKFs center. Vanligtvis brukar ca 40% av hundarna inte överleva transporten, eftersom de är hårt bundna, de inte får mat eller vatten och resan ofta tar upp till ett dygn. Hundarna ligger ofta gömda under golvet i en lastbil eller van, mycket hårt packade när de transporteras till slakteriet. Dock inte i denna trasport, troligtvis var det därför så många överlevde. Med tanke på hur tillitsfulla och vänliga hundarna var när AKF fritog dem, efter de återhämtat sig på deras räddningscenter, gissade AKF att merparten av dem var husdjur som blivit stulna.

Läs mer om hur hundarna räddades här: www.animalprotection.se/index.php

Kurs för dig och din hund

Dipl. Hundmassör Lena kommer att hålla i en stretchkurs. Intäkterna går oavkortat till APNs verksamhet. Du tar med din hund till kursen och övar praktiskt på den under kursen, du får även ett program att ta med dig hem. Många hundar har muskelspänningar. Stretching och lättare massage sätter igång positiva reaktioner i hundens kropp såsom effekter på hud, muskler och nerver. Detta bidrar till ökad blodcirkulation som gör musklerna följsamma smidiga och att smärta elimineras. Beröring frigör antistresshormoner hunden blir lugnare och mer harmonisk.

Plats: Himmelska Hundar (www.himmelskahundar.se), vid Gärdet i Stockholm. Tid: söndag 22 april kl 14-15. Pris: 180 kr. Intäkten går oavkortat till Animal Protection Network. Genom att gå kursen räddar du livet på två hundar i Asien. Anmälan: maila till anna@animalprotection.se. (Obs, begränsat antal platser).

Filmsnutt om situationen i Kina

Se den här filmsnutten om pälssituationen i Kina, den säger allt om varför vårt arbete är så otroligt viktigt: stream.luxmedia501.com

Animal Protection Network på SKK:s hundmässa

Animal Protection Network ska vara med på Stockholm International Dog Show den 7-8 april på Stockholmsmässan. Mässan är arrangerad av SKK och de har gett oss en gratis monter. Vi behöver folk som kan stå i den några timmar. Det innebär att dela ut vårt informationsmaterial till besökare, få dem att skriva på vår namninsamling mot importförbud av katt- och hundpäls, sälja våra mjukishundar, där intäkten går till att rädda livet på en riktig hund i Asien, värva nya medlemmar osv. Hör av dig till Anna Almberg, email: anna@animalprotection.se om du är intresserad av att stå i vår monter.