Maj 2007

Nyhetsbrev maj 2007

Animal Protection Network träffade Jordbruksministern om slakten

Tack alla ni som skrev på vår protestlista mot import av katt- och hundpäls. Med det fantastiska gensvar vi fick på folk som skrev på namninsamlingen mot Sveriges import av katt- och hundskinn – kunde vi överlämna en diger lista med nästan 22.000 namn till Eskil Erlandsson. Vi gjorde detta i samarbete med Djurrättsalliansen.

Det var väldigt intressant att få träffa jordbruksministern och få ställa frågan varför det kan vara lagligt att importera päls från katter och hundar till Sverige, när halva EU redan har förbjudit importen. Tyvärr fick vi inget riktigt bra svar på den frågan. Men positivt var att Eskil Erlandsson uttalade sig följande:

- Det jag har sett på film om slakten är vidrigt. Vi vill ha ett förbud inom EU, med anledning av att dessa djur hanteras på ett mycket oetiskt sätt som inte är förenligt med våra djurrättslagar. Jag förutsätter att vi har ett importförbud inom EU och då även i Sverige till 2008.

För mer information, se http://www.animalprotection.se/index.php?id=15&tx_ttnews[pointer]=1&tx_ttnews[tt_news]=69&tx_ttnews[backPid]=10&cHash=b91c9267ce

Nu hjälper vi även hundar och katter i Indien och Taiwan

Nu kommer vi att kunna rädda ännu fler hundar och katter i Asien. Sedan Animal Protection Network medverkade på SKK: s stora hundmässa i december 2006 och vi har deltagit i flera andra aktiviteter har vi fått ett stort antal nya medlemmar. Eftersom de pengar vi får in går oavkortat till Asien – kan vi nu öka bidragen dit. Nu kommer även katter och hundar i Indien och Taiwan att få ett bättre liv, tack vare hjälp från Sverige. Tack alla gamla och nya medlemmar som gör det möjligt för oss att rädda fler liv.

Vad gör Animal Protection Network i Indien?

För ungefär tio år sedan var antalet gatuhundar varit mycket stort i Indien. Ett flertal hundfångade som slog ihjäl hundar arbetade för staten. Hundfångarna drygade ibland ut kassan med att sälja de döda hundarnas skinn. Rabies var ett stort problem, likaså dödliga attacker mot människor, vilka förekom med relativt stor frekvens. I ett desperat försök satsade staten på steriliseringsprogram och överpopulationen av hundar reducerades kraftigt. Animal Protection Network vill stödja den positiva utvecklingen i Indien, vi önskar att fler länder följde detta enorma lands exempel. Inledningsvis kommer vi att stödja mindre veterinärkliniker i småbyar i området kring Kalimpong. Syftet med dessa är att ha en bas för sterilisering och vaccinering av hundar och katter. Dessa ska även erbjuda mat och medicin till hundar som man har behandlat. En sådan temporär veterinärklink kostar ca 1000 kronor i månaden att driva, alla kostnader inkluderade. Animal Protection Network kommer även att stödja ett större steriliseringsprojekt för katter som äger rum i juni 07. I detta program ingår även ett informations- och utbildningsprogram till allmänheten; där man upplyser om vikten av att sterilisera för att reducera överpopulationen. Indiens statliga Animal Welfare Board, har gett Kalimpong Animal Shelter pengar tlll sterilisering av hundar, men pengarna täcker inte steriliseringsprogram för katter. Animal Protection Network kommer att sponsra större delen av kattsteriliseringsprogrammet. Dr. Naveen Pandey, centrets chefsveterinär kommer att skicka en rapport från steriliseringsprojektet till oss i juni. Läs mer om vårt arbete i Indien här: http://www.animalprotection.se/index.php?id=132

Vad gör vi i Taiwan?

Animals Taiwan främst mål är att hjälpa katter och hundar i nöd. De har ett katthem, ett hundhem och de driver även steriliserings- och vaccinationsprojekt för katter och hundar på gatan. Även här kommer vi under juni 2007 att stödja ett steriliseringsprojekt för katter, där Animals Taiwan kommer att sterilisera 100 gatukatter. Animal Protection Network står för kostnaden för 50 steriliseringar. Tapei City har även lovat att inte avliva fler katter, utan att istället börja stödja steriliseringsprogram.

Grundaren av Animals Taiwan blev otroligt glad när vi meddelade honom att vi kommer att stödja hans verksamhet månadsvis. De är helt beroende av internationella bidrag för att kunna fortsätta sin viktiga verksamhet:

That is fantastic news – please thank the Animal Protection Network members for the generous and much appreciated support! We are all working very hard here to make a difference and help the animals in Taiwan have a brighter future and we can continue to make a difference and educate the people of this country. Once again, from all the volunteers and animals at the Animals Taiwan holding centre, I would like to say a very big thank you and will personally kiss each and every cat and dog this evening on your behalf. (I really will, but maybe not the less friendly cats. ;-)

Sean McCormack, Founder and Animal Care Manager, www.AnimalsTaiwan.org

Hur hjälper vi katter och hundar i övriga Asien?

Se under ”Aktuella projekt” på siten.

Besök oss på Vegomässan 2 juni

Animal Protection Network kommer att medverka på Vegomässan lör den 2 juni kl 10-17 i Fältöversten i Stockholm. Välkommen att besöka oss i vår monter. Tack till Djurrättsalliansen som arrangerar denna intressanta mässa med massa intressanta föredrag och filmvisningar. För mer information se: www.vegomassan.org.

s om Kina och OS i senaste Hundsport

En intressant artikel i senaste Hundsport beskriver situationen för hundar och katter i Kina inför OS och berättar mer om vårt arbete där:

http://www.animalprotection.se/uploads/media/Hundsport_nr_4_2007.pdf