December 2007

Nyhetsbrev december 2007

Volontärer sökes till MyDOG i Götebor

Animal Protection Network kommer att delta på MyDOG, Sveriges största hundevenemang på Svenska Mässan i Göteborg 3-6 januari. Vi söker volontärer som kan jobba som informatörer i vår monter. Arbetet består i att dela ut våra broschyrer, be folk skriva på våra namnlistor och sälja våra mjukishundar (som motsvarar att man räddar livet på en levande hund i Asien). Animal Protection Network står för inträdet till mässan.

Kan du vara med någon av dagarna, kontakta Lena Thomelius; lenathomelius@yahoo.se. Vi behöver akut hjälp med detta!

 

Bildspel

Se vårt fina bildspel om Filippinerna och Animal Kingdom Foundation. Anton Klepke och Hugo Lundgren har gjort det åt oss:

youtube.com/watch

Kina och OS

Hundar och katter har systematiskt städats upp på gatorna, för att Kina ska kunna visa upp sitt land i en bättre dager inför OS. Detta har pågått under flera år. Djur har slagit ihjäl med påkar, orimliga skatter har ålagts hundägare, katter och hundar har förgiftats på gator och torg.

Hjälp oss att skicka en protest till Kinesiska regeringen. För mer information, se: www.animalprotection.se/index.php

 

Skriv gärna på Animal Protection Networks namninsamling, som ska lämnas till Kinesiska Ambassaden: www.animalprotection.se/index.php.

 

Hundhem i kris på Phuket – och svenskt hotell förgiftar hundar

Vår partner Soi Dog Foundation (SDF) på Phuket har längre drivit det kommunala hundhemmet där. Av någon anledning ändrade sig den kommunala organisationen Phuket Provincial Livestock Office i september 2007 och ville själva åter ta över driften. Detta är mycket negativt, då det var mycket vanskött innan Soi Dog tog över det. Hundarna, 400 stycken, kommer nu inte få samma vård eller ingå i ett adoptionsprogram.

 

Genom en akut insamling av pengar fick SDF ihop tillräckligt med kapital för att kunna bygga en egen hundgård, som ska inhysa 200 av hundarna. Soi Dog kommer att flytta de äldsta och sjuka hundarna till ett nytt hundhem som just nu håller på att byggas upp. Animal Protection Network har donerat 15 000 kr till byggnationen. Samarbete mellan SDF och Phuket Provincial Livestock Office har alltså upphört. Främst är det politiska orsaker som gör att PPLO inte vill ha SDFs hjälp längre. Detta innebär att SDF nu kommer att ha en begränsad kontroll över PPLOs kommunala hundhem.

 

Under den tid som SDF drivit det kommunala hundhemmet har de spenderat över 420 000 SEK på att göra hundhemmet till ett bättre hem för alla hundar som bor där. Nu när PPLOs hundhem endast ska sponsras av den lokala regeringen är det väldigt tveksamt att hundarna kommer att tas hand om ordentligt. PPLO tillhandahåller ingen veterinärbehandling, vilket innebär att man helt enkelt låter sjuka och skadade hundar dö. Enligt överenskommelse med PPLO har dock SDF rätt att flytta sina hundar till sitt nya shelter så fort som det är färdigt. Det blir ungefär hälften av hundarna som ska flyttas och framför allt de som mest behöver hjälp och behandling. SDF har också lovats att kunna övervaka de hundar som blir kvar samt fortsätta att jobba på hundhemmet ett tag. SDF kommer att agera ifall hundarna missköts eller får lida. Frågan är dock vilka mandat de har.

Det nya hundhemmet som SDF bygger ska befinna sig i ett lugnt område med ett hus som kan användas som en klinik. Just nu pågår byggarbetet för fullt. SDF hyr mark i Mai Khao, norr om flygplatsen. Det är helt enkelt omöjligt för SDF att ha råd att köpa och äga mark här.

Att bygga hundhemmet kostar runt 210 000 SEK. SDF fick ihop summan, (15 000 kr från Animal Protection Network) men den ekonomiska situationen är ändå bekymmersam då det kostar att driva det nya hundhemmet. Animal Protection Network har även höjt månadsbeloppet till SDF till 2000 kr i månaden.

Förgiftning av hundar på Phuket

Det pågår fortfarande förgiftningar av hundar på Phuket, bland hotellen, för att reducera överpopulationen på ön. Trots att Soi Dog driver en fungerande steriliseringskampanj. Bland annat har Soi Dog nyligen räddat en hundvalp som förgiftades av svenska Sunwing Hotell. Trots att den rådande religionen i Thailand buddismen inte tillåter avlivning, så förgiftas ett stort antal hundar dagligen. Vanligtvis används giftet stryknin, vilket orsakar en extremt smärtfull död. Filosofin de då använder sig av, är att hunden själv väljer att äta den förgiftade maten, och därför är personen som tillhandahåller den maten inte direkt orsak till hans död. Den räddade valpen mår nu bra och är helt återställd.

 

SKKs mässa Hund 2007

Animal Protection Network medverkar i år på SKKS stora mässa Hund 2007 den 15-16 december på Älvsjömässan i Stockholm. Besök oss gärna i vår monter, A33.

 

Frågor om oss?

Har du några frågor om oss, synpunkter på något du tycker är bra eller dåligt, eller vill du hjälpa till? Maila vår ordförande Anna Almberg, anna@animalprotection.se.