Räddade djur

AKF:s räddningsoperationer – så här går det till

AKF är Animal Protection Networks partner i Filippinerna. Vi står för ca 12% av deras omsättning. Det kostar i snitt 90 kronor att rädda livet på en hund. AKF har fritagit över 1000 hundar från slakt, stängt ner 30 slakthus och bidragit till att över 100 personer har anhållits.

AKF:s engagerade personal fortsätter att tillsammans med polisen och dess underrättelsetjänst CIDG och med livet som insats rädda hundar från köttindustrin i Filippinerna.

Gemensamma tillslag genomförs mot lokaler där det fastställts att handel med hundkött förekommer, och efter noggranna förundersökningar slår man också till mot hundleveranser till slakthus i särskilt den norra delen av landet. Inledande undersökningar tar veckor eller till och med månader, och för att fastställa att illegal slakt och handel förekommer är AKF:s personal ofta tvungen att besöka lokalerna och till och med låtsas vara potentiella kunder. När misstankarna bekräftats, gör man tillslag i samarbete med nationella och lokala myndigheter, CIDG och polisen.

Scenerna av lidande som möter dessa räddningsoperationer är obeskrivliga. Hundarna fraktas travade i högar i heta varubilar, med rostiga konservburkar fasttryckta runt nosarna för att tysta dem, och frambenen bundna om bakbenen. Många dör på vägen, av törst eller brusten galla som en följd av värmeslag, och vid ankomsten stryps eller klubbas de som överlevt brutalt ned, styckas och tillagas.

Det finns inga exakta siffror på exakt hur många hundar som varje dag slaktas på grund av grymhet och girighet, men handeln är synnerligen lönsam. AKF:s avslöjanden av de illegala hundhandlarna och deras grymma metoder har dock gjort att toleransen för handeln stadigt minskar. Fram till dags dato har mer än åttio personer anhållits och anklagats för brott mot Djurskyddslagen från 1998, och man har också stängt ned nästan 30 illegala slakthus och matställen. Dessa framgångar, som har inneburit ett avsevärt avbräck i handlarnas lönsamhet, är resultatet av mer än 35 operationer både i de norra och södra delarna av landet.

Samarbetet med CIDG och polisen har inneburit en rad anhållanden i Cabanatuan City, Nueva Ecija, Tuguegarao City, och Cagayan Valley. Många lyckade tillslag med räddade hundar har också genomförts i Pangasinan, Tarlac, Baguio, Bicol, Iloilo och Negros.

Under räddningsaktioner har man också lyckats rädda över 800 hundar, som nu finns på olika hundhem över hela landet, såväl som ett litet, men växande, antal hundar på AKF:s eget räddnings- och rehabiliteringscenter i Capas, Tarlac. AKFs hundhem som nyligen invigdes inhyser nu ca 300 hundar, dock finns plats för 1000 räddade själar.

Utöver dessa tillslag och räddningsinsatser kan AKF genom att koordinera sina insatser med myndigheter och privata organisationer utöka hjälpen till djuren, bland annat genom att sprida sitt vård- och omsorgsarbete och utföra rabiesvaccineringar i utsatta områden.

AKF:s framgångar i Filippinerna

 

AKF har genom att aktivt samarbeta med regering, organisationer och myndigheter fått möjlighet att bidra till många viktiga förändringar i Filippinierna, bland annat till stiftandet av Djurskyddslagen. AKFs egna jurister har bidragit med synpunkter och råd under arbetet med lagen, och har för att sprida kunskapen och användandet av den också sponsrat dess publicering. Även på regeringsnivå har man börjat lägga vikt vid djurskyddsfrågor; jordbruksministern utfärdade efter ett möte med AKF flera direktiv till berörda myndigheter, bland annat att säkerställa Djurskyddslagens efterlevnad, och att i synnerhet öka insatserna mot den illegala hundköttsindustrin.