September 2009

APN arrangerar seminarium om gallbjörnsproduktion i Kina, i Riksdagen den 17 september – och vi ska åka till Kina och besöka räddade gallbjörnar

Kära medlem. Hoppas att sommaren har varit bra.

Äntligen kommer vi att kunna resa till Kina för att träffa vår partner Animal Asia Foundation, som vi nu har stött ekonomiskt i några år. Den 6-14 september kommer två personer ur APNs styrelse att resa till Kina för att besöka AAF och de räddade gallbjörnarna i Chengdu och AAFs kontor i Hong Kong. Vi återkommer med mer rapport när vi är hemma igen, och kommer även att blogga på APNs blogg under resan.

APN arrangerar ett seminarium om gallbjörnsproduktion den 17 september i Sveriges Riksdag, med flera intressanta talare, bland annat AAFs chef i England, veterinären Johan Lindsjö som talar om hur björnar påverkas mentalt inom gallindustrin och EU-parlamentarikern Jens Holm som talar om vad EU kan göra för att förbjuda gallindustrin i Kina. Ett stort tack till APNs Emma och Sandra som har lagt ner ett otroligt arbete för att arrangera detta seminarium! Missa inte att gå dit och lyssna, och anmäl dig innan det blir fullt. Läs mer om seminariet nedan och välkommen dit.

Nedan kan du även läsa mer om några av de senaste nyheterna från några av våra partners i Asien.

Stort tack för att du stödjer djuren i Asien.

Bästa hälsningar, Anna Almberg, ordförande, APN

Seminarium om gallbjörnsproduktion i Kina

Missa inte att lyssna på våra politiker om gallbjörnsproduktion i Kina – och få lyssna på en representant från Animals Asia Foundation om sitt program för att rädda björnar, i det kommande seminariet den 17 september kl 10.00.

 

Program:

Helena Leander; sammankallande i Riksdagens djurskyddsforum, hälsar välkommen och presenterar programmet

– Presentation av Animal Protection Networks verksamhet – Lou Kockly styrelseledamot i Animal Protection Network

– Föredrag om Animals Asia Foundations verksamhet med fokus på björnar som utnyttjas inom gallindustrin i Kina samt djurens situation f.ö i Kina – Dave Neale, UK Director Animals Asia Foundation

– Föredrag om fysisk och mental påverkan/lidande på de björnar som utnyttjas inom gallindustrin – Johan Lindsjö, veterinär med erfarenhet från internationellt arbete med björnar

– Vad kan EU-parlamentet göra för djurskydd/skapande av djurskyddslag i Kina samt för att förbjuda att björnar töms på galla – Jens Holm EU- parlamentariker 2006-2009

- Paneldebatt – medverkande Dave Neal, Johan Lindsjö, Jens Holm (v), Helena Leander (mp), Lou Kockly och Birgitta Ohlsson (fp).

Moderator: Åsa Hagelstedt, Generalsekreterare Djurskyddet Sverige

Tid och plats:

Datum: 17 september 2009

Tid: 10.00- 11:30

Plats: Sveriges riksdag, Riksgatan 2, Stockholm. Lokal: RÖ2-08

Anmäl dig till: sandra@animalprotection.se senast den 14 september

Seminariet är kostnadsfritt.

 

Nyheter från Indien

Veterinären Naveen skickade nyligen ett mail och berättade vad de håller på med just nu i Jaipur:

“Vi hade mycket att göra förra månaden, eftersom det hela tiden kom sjuka och sårade djur. Det kändes bra att se, att ett stort antal av dem blev friska, och att några av dem fick lämpliga hem. Jag skickar här några bilder med tillhörande bildtexter.

Många tack till Animal Protection Network i Sverige från oss alla i Help in Suffering för ert generösa bidrag i arbetet med att hjälpa oss att stödja djur som far illa.

Bästa hälsningar

Naveen, HIS i Indien”

 

Räddade djur i Jaipur

Bildtexter:

1. Det känns så tillfredsställande att se den här bruna hunden nedan återhämta sig från de brännskador hon ådrog sig av kokande tjära. Det var sorgligt att hennes två andra kamrater fick skador som var omöjliga att göra något åt och därför fick avlivas omedelbart efter räddningsaktionen. Hunden kommer att återföras till sitt hem om några veckor, när hennes sår är helt läkta.

2. När den här kalven räddades för en och en halv månad sedan var det få som trodde, att den skulle kunna återhämta sig från den mängd sår som orsakats av hundbett på och under buken. Men kalven här ovan kämpade för sitt liv och visade en oerhörd förmåga komma igen. Visst är han stilig?

3. Den här påfågeln skadades svårt, när han inte lyckades fly undan från hundar som attackerade honom. Suresh, en HIS-anställd, engagerade sig enormt och vårdade påfågeln personligen för att försäkra sig om att den tillfrisknade.

4. Duli Chand, en anställd hos HIS, tar emot sjuka och skadade valpar som räddats av HIS räddningsteam.

 

 

 

Rapport från DRCS

Vi är väldigt glada och stolta att stödja djurhemmet på Kho Samui i Thailand. DRCS gör ett otroligt bra arbete med att sterilisera och ta hand om sjuka djur. Här har de skickat oss en berättelse om en hund som de har tagit hand om:

Hej, jag heter Sida. Jag skulle ha varit död för länge sedan, men det verkar som om jag har tur eftersom jag med nöd och näppe undkom den elaka mannen med den stora kniven.

Vad gjorde jag för fel? En dag som vilken som helst gick jag till Lam Din-marknaden och började min tiggartur efter mat. Jag rotade igenom olika högar med skräp, och väntade tålmodigt bredvid kycklingförsäljaren på rester som de kanske skulle vara snälla nog att ge mig.

Olyckligtvis fick jag ingen mat den dagen, så min hungriga mage sa till mig att gå bort och prova vid det stora kycklingståndet runt hörnet. Till min förvåning var det inga andra hundar där – ingen konkurrens! Så jag tog på mig mitt bästa leende och gick sakta bort till den snälla kycklingdamen. Jag stod på bakbenen och lade framtassarna på stolen bredvid disken i hopp om att få lite av den där kycklingen som luktade så gott. Istället för kyckling fick jag kniven!

Först var jag helt paralyserad av chock och smärta, men sedan började jag springa för livet. Människorna omkring mig tittade bara förskräckta på mig, men ingen ville hjälpa mig. Jag visste inte exakt vad som hade hänt, men jag kände lukten av blod, och smärtan blev värre för varje minut. Av någon anledning kunde jag inte se på ena ögat längre, och det verkade vara blod överallt.

Eftersom jag inte hade krafter till att springa längre, så tog jag skydd under ett annat marknadsstånd där jag tyst lade mig och väntade på att dö. Plötsligt sträckte sig en vänlig thailändsk man efter mig och började lågmält tala om för mig att allt skulle ordna sig. Det tog över en timme för mig att lita på honom. Jag är så tacksam för att den här underbare mannen tog sig tid och inte gav upp. Jag började lita på honom, och när han lyfte upp mig lät jag honom villigt bära mig till sin bil. Sen skyndade vi oss till Dog Rescue Center Samui i Bahn Taling Ngam, där Dr. Sid sydde ihop min spräckta skalle. Jag var en valp med väldig tur, eftersom de till och med lyckades rädda mitt öga! Nu är jag glad och frisk, och bor i valphuset. Jag längtar tills någon kommer och tar med mig hem! Tills dess kommer jag bara att njuta av livet här med alla de andra små valparna som hade sån tur att också bli räddade och förda till DRCS.

Tack till den underbara thaimannen och till DRCS som såg till att min berättelse har ett lyckligt slut!  /Sida.

 

 

Bild 1. Sida precis efter skadan. Bild 2. Sida efter operationen och tillfrisknandet på DRCS.

APNs årsredovisning för 2008

Vår årsredovisning för 2008 är nu klar och godkänd och den är upplagd på siten. Stort tack till revisor Martha Sjöberg som helt utan kostnad har arbetat med revisionsberättelsen åt oss.

Transparens är ett av APNs ledord och vi lägger alltid upp ekonomiskt resultat samt styrelsemötesprotokoll direkt på siten. Vi är också glada och stolta att de pengar som vi får av våra medlemmar kan gå direkt ner till Asien, utan avdrag för löner eller lokal, då alla involverade i APN arbetar helt utan kostnad, och då vi inte har några administrativa kostnader för kontor, då alla arbetar hemifrån.

Här ligger årsredovisningen på vår hemsida om du vill läsa den i detalj: http://www.animalprotection.se/index.php?id=125

Till Filippinerna i december

Lou Kockly i APNs styrelse kommer i december 2009 att göra sin tredje resa till AKF. Resan kommer, som även tidigare år, att vara sponsrad samt betalas ur Lous egen ficka. Vill du ge ett extra bidrag till de hundar på AKFs hundhem, vilka har räddats från hundslaktare, sätt ett bidrag på vårt Plusgiro: 262249-6, och märk det med “AKF”.

Lou har gjort ett helt otroligt jobb på plats i Filippinerna och bland annat varit med om en räddningsaktion på ett hundslakteri. Med skottsäker väst och fast besluten om att rädda liv klev Lou in tillsammans med sex poliser i ett illegalt hundslakteri mitt i djungeln, för ungefär ett halvår sedan. Trettio minuter sedan var 49 hundar räddade. Lou är en väldigt modig tjej, som ser fram emot fler spännande uppdrag i vinter. Läs mer om hennes tidigare insatser i Filippinerna här:

http://www.expressen.se/1.1454997

www.animalprotection.se/uploads/media/hh_low2.pdf

http://www.animalprotection.se/uploads/media/Hundliv_AKF_september_08.pdf

Resan till Kina

Den 16-14 september reser APN till Kina för att besöka AAFs gallbjörnsprojekt i Chengdu. Främsta syftet med resan är att säkerställa att vår partner gör ett bra jobb, vi har som mål att besöka alla våra partners i Asien personligen. Det är viktigt att göra det, förra året gav vi så mycket som en kvarts miljon, bara tills AAFs gallbjörnsprojekt. Ett annat syfte är att skapa publicitet för gallbjörnsproblematiken via svenska medier när vi kommer hem igen.

Här kan du läsa mer om AAFs gallbjörnsprojekt i Chengdu i Kina: http://www.animalprotection.se/index.php?id=129.

Utöver besöket i Chengdu kommer vi också att resa till Hong Kong för att besöka AAFs kontor och för att få mer inblick i de andra program vi stödjer; Professor Paws och Dr Dog. Läs gärna mer om dem på vår site; http://www.animalprotection.se/index.php?id=153 och http://www.animalprotection.se/index.php?id=154. Det är två väldigt intressanta och framgångsrika projekt. Dessvärre är vi osäkra på om vi kommer att få besöka ett sjukhus inom ramen för Dr Dog, vilket först var inbokat, då sjukhusen infört restriktioner i samband med risk för smitta av svininfluensan.

Ett stort tack till Folksam och den generösa privata donator som vill vara anonym, vilka täcker kostnaden för APNs resa.

Vi kommer även att överräcka en gåva till Jill som är AAFs ordförande på plats.  Vill du ge ett extra bidrag till gallbjörnsprojektet, till Professor Paws eller Dr Dog; sätt in det på Plusgiro 262249-6 och märk gåvan med det projektnamn som du vill att pengarna ska gå till.

Vi återkommer med mer information om resan på vår site och på vår blogg http://apn.blogg.se/.

Bild 1. En svartbjörn som förs från en gallfarm till AAFs räddningscenter för björnar. Bild 2. En räddad björn som bor på AAFs björnhem i Chengdu.