Mars 2009

Tack för att du är med och räddar liv

Kära medlem i Animal Protection Network – tusen tack för ditt bidrag till djuren i Asien och för att du bidrar till att rädda liv.

 

Jag kan inte nog uttrycka hur glad och tacksam jag är för att vi från lilla Sverige kan göra skillnad för våra partners i Asien. De tackmail och de rapporter som jag får från dem är verkligen rörande. Men det lägger också ett stort ansvar på Animal Protection Network att vi kan fortsätta att stödja dem. Ett problem är att den svenska kronan är svagare än någonsin och således gjort att våra månadsbidrag är något lägre till merparten av de projekt som vi hjälper. Inte minst därför är ditt fortsatta stöd viktigare än någonsin. Under 2008 ökade vi vårt medlemsantal med över 100 medlemmar, vilket känna otroligt bra. Det har inneburit att vi har kunnat öka upp våra månadsbidrag till merparten av de projekt som vi stödjer under 2008 och att vi har kunnat utöka till att stödja nya projekt. Bland annat har vi adopterat den räddade gallbjörnen SomSi, som bor på ett djurhem i Thailand. Mer information om henne längre ner i nyhetsbrevet.

 

Varma hälsningar, Anna Almberg, ordförande, Animal Protection Network

 

 

 

 

Vad uträttade vi under 2008?

Under år 2008 utvecklades Animal Protection Network, fler medlemmar tillkom och fler aktiviteter genomfördes och nya projekt började stödjas. Animal Protection Network har arbetat aktivt på hemmaplan i Sverige med informationsspridning och politisk opinionsbildning. Vi har också utfört arbete med att rädda djur i Asien genom våra samarbetsorganisationer där.

Vi började stödja Animals Asia Foundations framgångsrika projekt för att rädda gallbjörnar under 2008. Projektet fokuserar på att elimininera gallproduktionen från svartbjörnar i Kina; AAF arbetar såväl med upplysning och utbildning som politisk opinionsbildning samt räddningsarbete för enskilda individer. Gallbjörnarna har varit en fråga som verkligen har engagerat APNs medlemmar. Bara i april fick vi in 60 000 kr som kunde skänkas oavkortat till AAFs arbete för att rädda björnar i Kina, som ett resultat av en artikel i Expressen om gallbjörnarna och APNs arbete. Totalt skänkte Animal Protection Network över 225.000 kronor till gallbjörnsprojektet i Kina under 2008.

Animal Protection Network har också varit på plats fysiskt nere i Filippinerna och besökt vår partner Animal Kingdom Foundation två gånger. Resorna har varit dels sponsrade, dels bekostade genom privata pengar. Inga av medlemmarnas pengar har används till resorna. I Filippinerna besökte bland annat Milla och Lou i vår styrelse en hundköttmarknad och en hundköttsrestaurang – och de jobbade hårt på hundhemmet där hundar som räddats från slakt bor. När Lou var nere på AKF i december var hon, tillsammans med polis och AKF på ett hundslakteri och räddade 49 hundar från döden. Fyra svenska veterinärer har även varit nere och arbetat ideellt på Animal Kingdom Foundation genom Animal Protection Network. De har själva bekostat sina resor.

Verksamhetsberättelse 2008

Animal_Protection_Network_verksamhetsber_ttelse_2008.pdf

Här kan du läsa mer om vad vi har uträttat under 2008 i APNs verksamhetsberättelse.

Om Animal Protection Networks resa till Filippinerna i Hundliv

Här kan du läsa mer i detalj om den resan som APN gjorde till Filippinerna och om AKFs arbete på plats med att eliminiera hundslakten.

Hundliv har gjort ett mycket läsvärt och bra 10-sidigt reportage, som vi verkligen kan rekommendera att du läser; http://www.animalprotection.se/uploads/media/Hundliv_AKF_september_08.pdf. Vi vill dock varna för att det finns otäcka bilder i reportaget.

 

Vi har adopterat SomSi, björnhonan som slapp komma till en gallfarm

APN har adopterat björnen SomSi. Hon skulle egentligen kommit till en gallfarm, men undslapp detta och bor nu på centret Wildlife Friends of Thailand (WFFT). Vi sponsrar SomSi med 1130 kronor i månaden, detta täcker hennes mat, uppehälle samt veterinäravgifter. APN är väldigt glada att vi kan vara med och hjälpa SomSi.

WFFT har fyra asiatiska svartbjörnar på sitt djurhem; SomSi, Fai, Bo-bo och Numtan. Dessa björnar var ursprungligen ämnade för en gallfarm under första hälften av 1990-talet men den gick i konkurs. Ägaren gav björnarna till skolan där hans barn gick, där de skulle vara demonstrationsobjekt på en plats avsedd för barnens ”naturstudier”. Joseph-Upathams katolska skola i utkanten av Bangkok har omkring 5000 elever och även ett stort antal djur, inklusive strutsar och kasuarer. Bland dem förvarades dessa björnar i en inhägnad som var 4 x 12 meter. Björnarna uppgavs ha matats med frukt på morgnarna och resterna från skolans matsal på eftermiddagarna. De hade funnits på skolan i över tolv år och under den tiden blivit ytterst feta och överviktiga på grund av brist på möjligheter till motion och den olämpliga födan.

 

 

Efter att skolan övertygats om att lämna ifrån sig björnarna, piggsvinen och en makak i juli 2007 till WFFT, åtnjuter björnarna nu en varierad kost och har gott om plats att ströva omkring, klättra, gräva och simma.

 

 

Det kommer att ta åtskilliga år för björnarna att närma sig sin idealvikt, och de kommer aldrig att bli så slanka som de borde vara, beroende på dålig föda under deras tidiga utveckling.

 

 

WFFT rapporterar till oss att SomSi är inte bara mycket stor, utan hennes fetma och dåliga hälsa har även haft svåra effekter på funktionen hos några av hennes organ. I synnerhet hennes syn är mycket dålig, så hon är i hög grad hänvisad till ljud och lukter. Hon är rar och trevlig till sin natur och älskar uppmärksamhet från andra (utom från andra björnar när det finns mat i närheten!), och det är så fint att se henne njuta av livet trots hennes begränsningar.

 

 

 

 

Här är några bilder på SomSi när hon badar, när hon äter sin nya diet, en nyttig frukostbuffé samt vindruvor – som hon älskar. Samt en bild på SomSi när hon sover.

Sterilisering av gatuhundar i Indien

Här är en mycket informativ och bra film, som är några minuter lång, gällande det steriliseringsprogram för gatuhundar som vi stödjer i Indien i Jaipur.

Filmen tar upp hundarnas situation i Jaipur, rabiessituationen samt det steriliseringsprogram som vi är med och sponsrar. 40 000 hundar har till dags dato steriliserats i Jaipur av HIS.

Filmen innnehåller inte några otäcka bilder: http://www.his-india.org.au/video/Dogs/dogs.html.

 

En räddningsaktion med doktor Naveen i Indien

Här är en till film som veterinären dr Naveen skickade till oss. Den visar när han räddar en hund i Jaipur. Filmen är mycket sevärd och skildrar myllret, ljuden och nästan lukterna på en överfull gata i Jaipur. Vi vill dock varna för att den innehåller otäcka bilder.

Filmen säger allt om varför det är viktigt att vi fortsätter stödja HIS i Indien – och vilket hjältemodigt arbete de uträttar.

Såhär skrev Naveen när han skickade länken till filmen: “Här kommer en 4 minuter lång film från oss i Jaipur. Den visar de svårigheter som hjälparbetarna har och den smärta som de djuren vi försöker hjälpa tvingas genomlida. Samtidigt ger den en väldigt sann bild av vilket lidande som hade funnits om inte HIS hade funnits där för djuren, fast beslutna att göra allt vi kan för att ta hand om dem så gott vi kan”.

 

Här kan du titta på filmen: http://in.youtube.com/watch?v=2F3Gf12JpmE.